2024. július 17., szerda

Egy erős hét kis szépséghibával

HA FEBRUÁR, AKKOR...

Ha február, akkor... film. És nem csak Újvidéken, ahol valósággal újraéledt a mozi. Az Arena Cineplex körül nap mint nap hatalmas a forgalom, többek között Dragan Bjelogrlić filmje, a Montevideo, bog te video ( Isten lásson, Montevideo ) is rekordszámú nézőt vonz. Ennek a nagyfokú érdeklődésnek tudható be, hogy szombaton, azaz ma 17.30 és 21 óra között a több mint egy hónapja üzemelő, korszerű filmszínházban vendégül látják a rendezőt és csapatát, az érdeklődő nézők pedig találkozhatnak, elbeszélgethetnek velük. Szinte hihetetlen, de igaz: a filmet vetítésének hat hete alatt az országban már 333 ezren látták, a csúcstartó Avatart viszont „mindössze” 290 ezren. A harmincas évek polgári világát idéző, „focilázas” filmet nemcsak a nézők, hanem a szakma is jóhiszeműen fogadta, hiszen a napokban megkapta a szerbiai filmkritikusok és -újságírók Fipresci-díját is Belgrádban.

A Montevideo jó bemelegítője lesz a hónap végén megrendezésre kerülő 39. FEST nemzetközi filmmustrának, mely tíz nap alatt több mint 70 filmalkotást kínál majd a filmkedvelőknek, és – mint lenni szokott – betekintést ad a filmművészet tavalyi termésének legjavába. A febuár 25-e és március 6-a között megszervezendő rendezvényt Ralph Fiennes Szerbiában forgatott Coriolanus című filmje, a Shakespeare-tragédia filmváltozata nyitja meg. Fiennes megerősítette érkezését a FEST megnyitójára, előtte azonban tiszteletét teszi a Berlinalén, ahol a film világpremierjét tartják.

A Coriolanus izgalmas thriller a hatalmi játszmákról, a politikai cselszövésekről, a különféle társadalmi rétegek előítéleteiről és ellenségeskedéseiről. Akárcsak Bjelogrlićnek, Ralph Fiennesnek is ez az első rendezése. Az előzményekhez tartozik, hogy a színész 2000-ben egy londoni előadásban játszva szeretett bele a darabba, olyannyira, hogy filmrendezésre adta a fejét. A szerény költségvetési keret Kelet-Európa felé terelte, ahol a forgatás helyszínéül kiválasztott Belgrád bizonyult a legmegfelelőbbnek, mert tökéletesen tükrözi a modern városi végleteket: az urbánus leépülést, a szegénységet, a luxusnegyedekkel, a divatos előkelőséggel szemben. Érdekes, hogy a római szenátus jeleneteit a Szerbiai Képviselőházban forgatták, azaz Fiennes itt mindent megkapott, amit csak kért, méghozzá számára egészen elfogadható áron. Ez azonban nem fogja csökkenteni a film iránti érdeklődést, éppen ellenkezőleg.

A FEST Dejan Zečević Neprijatelj (Ellenség) című filmjének bemutatójával zárul. A két alkotás között azonban ott lesznek a kevésbé ismert nemzeti filmműhelyek gyöngyszemei, sőt a nagy filmszemléket, fesztiválokat megjárt alkotások is, közöttük a 127 óra, Danny Boyle-nak, a Gettómilliomos rendezőjének két Oscarra jelölt alkotása, a Fekete hattyú, Darren Aronofsky öt Oscar-díjra jelölt filmje Natalie Portmannel a főszerepben, továbbá Tom Hooper nem kevesebb mint 11 Oscarra jelölt A király beszéde című filmdrámája... Remélhetőleg az idén sem maradnak el az újvidéki vetítések, vagyis a „minifest”, annál inkább, mert most

már tényleg van hova becsalogatni a nézőt.

A magyar filmünnep is hagyományosan februárra esik. A sokéves gyakorlatnak azonban véget vetnek, legalábbis erre az évre. A 42. Magyar Filmszemlét április végére halasztották szervezési és anyagi okokra hivatkozva. Pedig a versenyszekcióba 17, a bemutató szekcióba pedig 13 nagyjátékfilmet jelöltek, 100 felett van a dokumentumfilmek száma, továbbá szép számú animációt és kísérleti filmeket is neveztek az alkotók. Bárhogy is, a szombathelyi Mediawawe és a cannes-i filmfesztivál között lesz egy „erős hét” magyar filmberkekben, aminek tényleg az az egyetlen szépséghibája, hogy nem februárban rendezik meg. De lehet, hogy ez nem is olyan nagy baj.