2024. augusztus 18., vasárnap

Rendezvényszervezői képzés indul

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének felújítására idén nem különített el pénzt a városi önkormányzat

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak a kezdetek óta szoros az együttműködése a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógiai Karával. Most is egy sikeres, közös pályázat eredménye a márciusban induló, egyszemeszteres rendezvényszervezői (kulturális, politikai rendezvények szervezése) képzés, amelynek az MTTK ad otthont Szabadkán, és szegedi tanárok adnak elő, a jogi tárgyú kérdésekkel foglalkozó tantárgy előadására pedig dr. Korhecz Tamás t kérték fel. A program megvalósításához szükséges pénzeszközöket a Szülőföld Alapnál nyerték el.

Az órákat pénteken és szombaton tartják, az elsőt március 20-án. Június 15-én fejeződik be az oktatás egyik része, majd szeptember 1-től október 3-ig tart a második rész, a hallgatók pedig – a tervek szerint – novemberben záróvizsgáznak. Legtöbb 15, csakis már diplomával rendelkező hallgatót vesznek fel az ingyenes képzésre, amelynek végén a hallgatók a Szegedi Tudományegyetem kiállította tanúsítványt kapnak. Meghívásos alapon eddig 12 hely foglalt. A kar ugyanis megkereste azokat, akik a különböző intézményekben eddig is rendezvényszervezéssel foglalkoztak, és felkérték őket, hogy vegyenek részt ebben a képzésben.

Dr. Káich Katalin dékánasszony hangsúlyozta, ha ez a kísérlet sikeres lesz, folyatják a programot.

– Úgy képzeltük el, hogy a rendes oktatási procedúrába építenénk majd be ezt a képzést. A harmadik évfolyamos hallgatók, akik úgy gondolják, hogy szeretnének még egy diplomát, választhatják ezt a képzést, a rendezvényszervezőit vagy a kommunikáció szakot, ugyanis az elképzeléseink szerint ilyen szak választása is lehetséges lesz. Akkor ezek a képzések kétévesek lennének, harmadik és negyedik éven hallgathatnák a hallgatóink.

Ahogy azt dr. Káich Katalintól megtudtuk, a kar számára ebben az évben Szabadka városa az évi költségvetésben nem különített el pénzt a karnak otthont adó Sárgaház felújítási munkálatainak folytatására. Tavaly a város 15 millió dinárt hagyott jóvá az adaptációs költségekre, idén egyetlen dinárt sem.

– Ez az épület a városnak az épülete, amelyet a kar megkapott 99 évre, tehát a felújítási költségek elsősorban a várost érintik. A tervek értelmében 2010-ben kellett volna befejezni az épület felújítását. Tavaly már láttuk, hogy ez nem lesz így, de, hogy idén teljesen megszűnnek a munkálatok, arra nem számítottunk. A tetőszerkezetnek csak az egyik része van felújítva, a másik nem, ezt a munkát kellett volna idén elvégezni. Fontos lenne a tanári kabinetek létrehozása is, ahol fogadóórákat tarthatna a tanár, fogadhatná a hallgatókat, hogy a konzultációk ne a folyosón elhelyezett asztaloknál történjenek meg. A tartományi titkárságnak köszönhetően az év végén kaptunk mintegy 8 millió dinárt, amelyet az első emeleti mellékhelyiségek kialakítására fordítunk, ezek a munkálatok már folyamatban vannak – hallottuk dr. Káich Katalintól.