2024. július 17., szerda

Többen is, kevesebben is

Gyarapodott a magyar ajkú általános iskolába indulók száma, de csökkent az óvodai előkészítőbe járó és a középiskolai tanulmányaikat kezdő diákok létszáma

(Kecskés István felvétele)

Az általános iskolába indulók száma nőtt, az óvodai előkészítőbe járók és a középiskolai tanulmányaikat kezdő diákok létszáma pedig csökkent Vajdaság területén a 2010/2011-es tanévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva – mutatják a tartományi kormány adatai, melyeket a képviselőház oktatásügyi bizottsága kedden elfogadott.

Az összesített adatokhoz igencsak hasonlítanak a magyar nyelven tanuló diákok adatai, ugyanis a legkisebbek, az iskolai előkészítőbe járó óvodások száma 126-tal (6,18 százalék) csökkent, az általános iskola első osztályába 50 fővel (2,53 százalék) gyarapodott a korábbi tanévhez képest, a középiskola első osztályának magyar nyelvű tagozatain pedig 6-tal (0,98 százalék) kevesebb diák kezdte meg tanulmányait. Az összesített adatok szerint a tartomány óvodai előkészítőiben 19 870 kisgyermek (790-nel kevesebb, 3,82 százalék) járt, közöttük 1911 magyar nyelvű tagozatra, ami a gyerekek 9,62 százaléka. Az általános iskolába ugyanakkor 20 532 elsős kisdiák ült be, 785-tel több (3,98 százalék), mint egy évvel korábban. Középiskolai szinten némi létszámcsökkenés tapasztalható, 20 934 diák kezdte meg tanulmányait, 27-tel (0,1 százalék) kevesebben, mint egy évvel korábban. A létszámingadozás dr. Svetlana Lučić-Petrović, a bizottság elnöke szerint nem számottevő, a szokásos kilengést mutatja. Egy évvel ezelőtt mindenesetre kedvezőbb volt a magyar nyelvű oktatási helyzetkép, mert arról számolhattunk be, hogy mindhárom szinten növekedett a gyerekek száma.

A részletes jelentés tanulsága szerint a folyó tanévben 20 532 elsős közül 2027 tanul magyar nyelven 136 tagozaton. Osztályonként az általános iskolák első osztályában átlagosan 15 tanuló tanul (a szerb tagozaton pl. 21). Harminc általános iskolában nyitottak 15-nél kisebb létszámú osztályt magyar nyelven. A magyar nemzetiségű diákok közül 1891 (80,81 százalék) tanul anyanyelvén, 447 szerb, 1-1 pedig szlovák és ruszin tannyelven kezdte meg tanulmányait, így összesen 2340 magyar nemzetiségű elsős diákot tartunk számon a folyó tanévben.

Az iskoláskor előtti intézményekről szóló beszámolóból kiderült, hogy a tartomány területén 44 óvoda létezik, ez összesen 38 községben és 6 városban található meg. Emellett öt községben és három városban mintegy 52 általános iskolában létesítettek – terem és épület híján – óvodát. A magyar nemzetiségű gyerekek közül az idei tanévben 1773-an (78,14 százalék) járnak magyar nyelvű előkészítő tagozatra, 145-tel kevesebben, mint az előző tanévben, szerb nyelvű tagozatra 401-en, vagyis 26-tal kevesebben, mint az előző tanévben. Kétnyelvű tagozatra, szerb és magyar nyelvűre pedig 85-en járnak a tartomány területén.

A középiskolai oktatást illetően Vajdaságban a 131 középiskola közül 38-ban van magyar nyelvű oktatás. A 2009/10-es tanév végén a 2095 magyar ajkú nyolcadikos közül 1954 iratkozott magyar nyelvű középiskolai osztályba, vagyis a végzett általános iskolások 93,27 százaléka. Ez 1 százalékkal kevesebb ugyan mint egy évvel korábban, de így is kifejezetten dicséretes teljesítmény.

A bizottsági ülésen az eredményeket ismertető Svetlana Vujović tartományi oktatásügyi segédtitkár egy kérdésre válaszolva elégedettségének adott hangot a tankönyvellátásról, mint mondta, a nemzeti kisebbségek nyelvén is teljes mértékben sikerült lefedni a szükségleteket, a rendszer jól működik. Miroslav Vasin tartományi munkaügyi, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkár, a bizottság meghívott vendége ugyanakkor leszögezte, hogy nagy űr tátong az oktatási rendszer és a gazdaság szükségletei között. A felnőttképzés szükségességét hangsúlyozva bejelentette, hogy várhatólag az idei év első felében elkészül egy továbbképző központ a munkanélküliek számára Újvidéken. A Petar Drapšin gyár udvarában kiképzőközpontot alakítanak ki osztrák segítséggel és a Vajdasági Fejlesztési Bank hathatós támogatásával. Itt majd uniós elvek alapján, aktív módon igyekeznek segíteni mindazokon, akik munkához szeretnének jutni, ám nincs megfelelő végzettségük, vagy tudásuk hozzá.