2024. július 17., szerda

Westernnel nyit a 61. Berlinale

Tarr Béla A torinói ló című filmje is verseng az Arany Medvéért

Képünkön Tarr Béla

Az év első kihagyhatatlan filmes „randevúja” a ma, csütörtökön kezdődő Berlinale. Az Arany és Ezüst Medvéről híres berlini nemzetközi fesztivált immár 61. alkalommal rendezik meg, a főprogram zsűrijét az idén Isabella Rossellini vezeti. A tíznapos filmes seregszemlén hosszú évek után újra lesz magyar alkotás a játékfilmes versenyben: Tarr Béla A torinói ló című új filmjének világpremierjét 15-én tartják, magyarországi bemutatója csak márciusra várható. Érdekes, hogy a belgrádi Blic napilap által megkérdezett filmkritikusok a fesztivál legjobbjai között emlegetik a magyar rendező alkotását.

A torinói ló mellett még 15 alkotás versenghet a fesztivál fődíjáért, bár a fő programban még hat alkotás szerepel versenyen kívül. – Kisebb, de a korábbiakhoz képest méltóbb versenyt szeretnénk rendezni – jelentette ki Dieter Kosslick, aki 2001 óta látja el a fesztivál igazgatói teendőit, mondhatni nem kis sikerrel, hiszen hatalmas megbecsülés övezi. Az Arany Medvéért – mint a sajtó képviselőinek kijelentette –, többek között 5 debütáns film, és egy 3D-technikában készült animációs film is verseng, tehát sok új név, több női alkotó, még több műszaki újdonság várja a filmbarátokat. A fesztivált a Coen fivérek tíz Oscar-jelölést megért tavalyi filmje, A félszemű című western-remake-je nyitja Jeff Bridgesszel a főszerepben. A főműsor 22 filmjének szinte a felét európai alkotások teszik ki, és közöttük lesz 11 német produkció, vagy német koprodukcióban készült film, Ázsiából mindössze egy alkotás érkezik. A debütáns filmek között lesz Ralph Fiennes Belgrádban forgatott filmje, a FEST-et nyitó Coriolanus Vanessa Redgrave-vel és Gerard Butlerrel a főszerepben. Sok jót hallani Miranda July Jövőjéről, s a nagy kasszasikerre számító Unkown Identity akciófilmről Liam Neesonnal a főszerepben. Nem kisebb várakozások övezik J. C. Chandor első játékfilmjét, a Margin Callt, a filmben nem kisebb nevek játszanak, mint Kevin Spacey, Demi Moore, Paul Bettany, Stanley Tucci és még sokan mások. A német művek közül az Ulrich Köhler rendezésében látható Schlafkrankheit, a versenyfilmek között látható lesz Andrés Veiel és Wim Wenders új mozija, és a török származású Yasemin és Nesrin Samdereli testvérpár második játékfilmje is. Jafar Panahi hat évre bebörtönzött iráni rendező, vágó öt filmjét is műsorra tűzik különféle kategóriákban. A rezsimellenességgel vádolt művészt annak ellenére, hogy nem jelenhet meg Berlinben, beválasztották a Rossellini vezette zsűribe. Az öt évvel ezelőtti nagydíjas filmjét, a Pályán kívült február 11-én, az iráni forradalom évfordulóján újra bemutatják. Egyébként a nemzetközi fesztivál tíz napján tíz programegységben mintegy 400 filmet mutatnak be.

A Berlinalén idén tiszteletbeli Arany Medvét kap Armin Mueller-Stahl veterán német színész és Berlinale Camera díjjal tüntetik ki Lia van Leer izraeli filmpionírt, Jerome Clément francia kulturális és televíziós szakembert, a francia–német ARTE csatorna alapítóját, valamint Franz és Rosemarie Stadler berlini művészmozi-tulajdonosokat.

Magyarok a fesztiválon

Tarr Béla filmje mellett a Berlinale Shorts elnevezésű rövidfilmes versenyben szereplő 24 alkotás között is lesz magyar: Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos végzős hallgatója negyedéves vizsgafilmjével, az Erdővel mutatkozhat be. A szervezők összesen 352 pályázatból választották ki a vásáron szereplő 24 filmtervet, amelyek között van Nagypál Orsi első játékfilmterve, a 80-as évek nyarait megidéző Balatoni tengeralattjáró és Mundruczó Kornél legújabb projektuma, A repülő ember, amely egy különleges képességre szert tevő fiatal fiú történetét beszéli el.

Botrány Hodorkovszkij körül

Az idei Berlinale egyik izgalmas bemutatójának ígérkezik Cyril Tuschi orosz születésű német rendező filmje az egykori Jukosz olajkonszern perbe fogott, majd börtönbe vetett tulajdonosáról, Mihail Hodorkovszkijról. A bemutatóra azonban árnyékot vet, hogy múlt pénteken ismeretlen tettesek betörtek Tuschi berlini produkciós irodájába, eltulajdonítva két laptopot és két asztali számítógépet. Ezek merevlemeze tartalmazta a film 111 perces végleges változatát. A rendőrség „abszolút profi betörőket” emleget, és persze nyomozást indított, egyelőre eredmény nélkül. A filmrendező a Süddeutsche Zeitungnak elmondta, egy hónapon belül már másodszor lopták el a számítógépeit. Január elején Bali szigetén tűnt el a számítógépe. Tuschi emlékeztetett arra, hogy Oroszországban valóságos hisztéria tört ki néhány nappal filmje február 14-re tervezett berlini vetítése előtt. A Kommerszant című gazdasági napilap a hétvégén a címoldalán jelentette, hogy a film „jogi következményekkel” fog járni mindazok számára, akik megszólalnak benne.