2024. augusztus 18., vasárnap

Tisztára mosott kézzel

Az Aracs Társadalmi Szervezet közgyűléséről

Megtartotta évi közgyűlését Szabadkán az Aracs Társadalmi Szervezet. A rövid zenés-irodalmi műsor után Gubás Ágota, a szervezet alelnöke szólt a tavalyi munkáról és ismertette az idei terveket. A 2008-as évvel a szervezet a második évtizedes munkáját kezdte meg. Hallhattuk, hogy az elmúlt évtizedben 70 ezer könyvet osztottak ki, 1400, a magyarság nagyjait ábrázoló képet adományoztak az iskoláknak, gyerekeket nyaraltattak, ruhával, lábbelivel segítettek a rászorulókon, 4 emlékművet állítottak, és az Aracs folyóirat megjelentetése mellett könyvkiadással is foglalkoznak.

2008-ban mintegy 1000 könyvet adományoztak iskoláknak, művelődési intézményeknek, ajándékkönyvet adtak a végzős diákoknak, a különböző vetélkedők döntőseinek és a felkészítő tanároknak. Az év végén emléktáblát állítottak Hangya Andrásnak, idén pedig Moholy Nagy Lászlónak szeretnének. Az Aracs könyvek sora egy antológia és egy drámakötettel gazdagodott. Idén sem marad el a szervezet díjainak ünnepi átadása.

Dr. Vajda Gábor tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála után rövid időn belül sikerült új fő- és felelős szerkesztőt találni az Aracs folyóirat élére Mák Ferenc személyében, aki hangsúlyozta, emelkedett lélekkel és ezerszer tisztára mosott kézzel szabad csak a délvidéki problémákkal foglalkozni, és úgy látja, az Aracs éppen ezt teszi.