2024. július 17., szerda

Az ember tragédiája Szarajevóban

Az Újvidéki Színház sikerrel szerepelt a múlt héten a bosnyák fővárosban

Ma Újvidéken adják elő, a múlt csütörtökön azonban Szarajevó közönsége láthatta az Újvidéki Színház Az ember tragédiája című előadását, melyet Gyarmati Kata dramaturg és Kokan Mladenović rendező állított színpadra. A szarajevói bemutatkozás nemcsak ritka alkalom volt, hanem óriási sikert is hozott. A részletekről a társulat dramaturgja, Gyarmati Kata számolt be.

– Az Újvidéki Színház 25 év után szerepelt újra Bosznia-Hercegovina fővárosában, ahol két nagyon híres színházi fesztivál van, az egyik a MESS, a másik pedig a Szarajevói Tél elnevezésű rendezvény, ami egész februárban zajlik, rengeteg programmal. Mindkettő nemzetközi fesztivál, ez utóbbi általában tematikus, az idén az Art of Love (A szerelem művészete) mottó köré épült. Februárban tehát egymást érik az izgalmas kulturális programok: előadások, könyvbemutatók, hangversenyek, kiállítások... Ezen a rendezvénysorozaton mutatkozott be társulatunk is Az ember tragédiájával, melyet Ibrahim Spahić, a fesztivál igazgatója válogatott be a programba.

Az ember tragédiája (Molnár Edvárd felvétele)

A bosnyák fővárosban, a Nemzeti Színház épületében telt ház előtt, hatalmas sikerrel adtuk elő, nagy taps, sok gratuláció kíséretében. Ez volt az egyetlen felnőtteknek szóló szerbiai előadás a fesztiválon, ha jól láttam a programban, még egy gyermekdarab szerepel országunkból. Már ez is büszkeséggel töltött el bennünket, de örültünk annak is, hogy felvettük újra a kapcsolatot Szarajevóval. Amellett, hogy bemutatkozhattunk egy ilyen neves fesztiválon, azért az a felismerés is fontos volt számunkra, hogy Szarajevóban igen jelentős számú magyar él.

A város hangulata varázslatos, a fesztiválnak köszönhetően sok külföldi tartózkodik a városban, rengeteg a program, a napi hat-hét rendezvény sem ritka. Igazi kulturális dömping tapasztalható a városban. Az előadások látogatottsága is igen szép.

A dramaturg szavai szerint a háború nyomai nem tűntek el, hanem beépültek a város arculatába. Mint mondta, érdekes hangulata van a belvárosnak, a Baščaršija ismét a régi fényében tündököl, a keleties stílusú üzletek, kávézók, ékszerüzletek sora fogadja most is látogatót, mint sok évvel korábban. Szarajevó épül-szépül, utcáit járva viszont nem lehet érezni, hogy alig másfél évtizede kegyetlen háború dúlta fel. Mintha a városlakók túltették volna magukat ezen a traumán, és a város újra különös ékszerdobozként ragyog.