2024. július 17., szerda

'AZ' meg Szeged!

Plakátbotrány Szegeden – Többen felháborítónak találták Markulik Balázs csantavéri származású grafikus munkáját: a plakátot összetörték, sőt a tartóját is eltüntették – A tervező szerint meg

Január vége óta látható a Szubjektív Szeged című utcai kiállítás a Reök-palotával szomszédos Kölcsey utcában. Az egyik plakát sokak szerint felháborító. Tényleg az? – teszi fel a hangzatos kérdést a szegedi Délmagyar február 10-ei, csütörtöki számában.

A cikkből arról értesülünk, hogy a szegedi grafikusok munkáiból született alkalmi tárlat része a Közös értékeink elnevezésű, a város képzőművészetét bemutató kiállításnak. A kezdeményezés nem véletlenül viseli a szubjektív jelzőt: a Regionális Összművészeti Központ január elején „Mondd el plakátban, amit a városról gondolsz!” felkiáltással tette közzé felhívását, azaz minden alkotó megfogalmazhatta véleményét Szegedről – plakát formájában.
Ötletes és izgalmas grafikai alkotások születtek, melyeket január vége óta a tavaly megszépült Kölcsey utcában láthatnak az érdeklődők. A legtöbb plakáton a város jellegzetes részeit, szimbolikus építményeket tartottak érdemesnek arra, hogy segítségükkel megörökítsék a város iránti érzelmeiket egy-egy formabontó képen. Csupán Markulik Balázs szegedi grafikus műve lóg ki a sorból – amint a Délmagyar fogalmaz –, s többeknél kicsapta a biztosítékot. A szeged.hu internetes portál például ezt írja: „meghökkenve fedeztünk fel egy igencsak figyelemfelkeltő, de egyáltalán nem illő és a legkevésbé sem szellemes plakátot. Nem értjük, hogyan kerülhetett ez be a többi minőségi plakát mellé. Bizonyára tévedés történt, és így fordulhatott elő, hogy a tagadhatatlanul sértő és felháborító üzenetet megfogalmazó plakát utcára került.” – Ha a mai plakátkultúrát a kortárs művészet más ágaival állítom párhuzamba, akkor ennek a banalitásnak cseppet sem kellene meglepőnek lennie – nyilatkozta Markulik Balázs a Délmagyarnak. A lap megállapítja: a szerző kifejezetten szereti provokálni az embereket, és örül annak, hogy művével sikerült kizökkentenie, gondolkodásra vagy éppen felháborodásra késztetnie a járókelőket. A kifogásolt kifejezésről azt gondolja: mára a magyar utcanyelv egyik kötőszavává vált, bár a plakát mondanivalója nem ebben keresendő.

Ezzel azonban nem fejeződött be a történet, két nappal később, szombaton már arról adott hírt a sajtó, hogy a „plakátot fedő plexilapokat összetörték, a sérült plakáttartót a helyszínről elszállították, szombat este pedig már a sérült tartó sem volt a helyén”.

A plakátbotrányt kiváltó, csantavéri származású grafikus, illusztrátor minderről a következőképp nyilatkozott lapunknak:

– A pályázatra négy plakátot készítettem, de ebből kettő az, ami kiverte az embereknél a biztosítékot. Ez a két plakát csak színeiben különbözik egymástól, utalva arra, hogy a kettő nem ugyanaz, hiszen a plakát jobb alsó felében a kisbetűs szövegben különbség van. Az egyiknél: „Itt is a politika irányítja a kultúrát?”, a másiknál: „Itt sem a politika irányítja a kultúrát”. A gond az, hogy a közönség tudatáig csak a „BAZD meg Szeged!” jutott el, a kis betűs résszel pedig már nem foglalkozott, holott a banális megszólításra ott kapna választ. Mindebben a sajtó is ludas, mivel csak félinformációkat közölt, mert a provokatív megszólításon kívül sehol sem tett utalást a kisbetűs szövegre – ismertette velünk a helyzetet a művész.

– Sajnos a mai magyar nyelvben a fentebb említett szó már kötőszóként van jelen, a tévében, a színházban sajnos szintén sűrűn elhangzik – magyarázta. – Ez egy tudatos provokáció... A mai utcai szlenggel szólítom meg a várost, és a választ is megadom. Sajnos kevesen értették meg a plakát mondanivalóját, és emiatt elég sok névtelen SMS-t kaptam, no meg e-mailt. Mondanom sem kell, nem a szakembert dicsérték. A kommentek elmentek nemzetieskedő és zsidózó irányba.

Az viszont megnyugtató, hogy a szakma mellettem áll, hiszen a valóságot mondom ki: Itt a politika irányítja a kultúrát... egyébként nemcsak itt, hanem az egész országban is.

Markulik Balázs szerint ez lényegében szakmai félsiker, mert az embereket láthatóan nem az üzenet, hanem valami más provokálta. Bevallása szerint nem számított ilyen végkifejletre, már az is meglepte, hogy alkotásait beválasztották a kiállítandó plakátok közé. Csak abban volt biztos, hogy visszhangja lesz a munkájának... Nos, hát tényleg lett.

* Érdemes kinagyítani az AZ meg Szeged feliratos plakátokat, ugyanis két plakát készült AZ meg Szeged! felirattal, az egyiken kis betűkkel ez áll: „Itt is a politika irányítja a kultúrát?”, a másikon: „Itt sem a politika irányítja a kultúrát.” A kis betűket talán kevesen olvasták el, pedig így teljes a plakát üzenete.