2024. július 17., szerda

A félszemű újra ránk tekint

A Belgrádban forgatott Coriolanus vetítésével alig egy hét múlva megnyitja kapuit a 39. FEST – Hetven film tíz nap alatt

Ralph Fiennes első rendezése, a Belgrádban forgatott Coriolanus című Shakespeare-dráma nyitja a február 25-én kezdődő 39. FEST nemzetközi filmfesztivált. A mai elemekkel tarkított feldolgozást a berlini bemutató után a sajtó véres és modernizált Shakespeare-rendezésként emlegeti, melyben a színész címszerepet is alakít Gerard Butler, Brian Cox, Vanessa Redgrave és Jessica Chastain mellett. Fiennes már játszott a darab színházi változatában Londonban, és akkor merült fel benne, milyen aktuális áthallásai vannak, ezért döntött megfilmesítése mellett. Fiennes a drámát John Logannel dolgozta át forgatókönyvvé, az eredeti szöveget meghagyva, ám a látványvilágot és a rendkívül véres csatajeleneteket tankokkal, rakétákkal, automata fegyverekkel turbózta fel. Így nem csoda, hogy Belgrádba jött forgatni.

A március 6-áig tartó, tíznapos fesztivál másik sokat emlegetett filmje a néhány nappal ezelőtt Berlinalét nyitó, A félszemű című western, Ethan és Joel Coen rendezése. Eddig olyan hírek érkeztek a filmről, hogy A félszemű seriff című 1969-es klasszikus western (John Wayne-nel a főszerepben, aki 1970-ben Oscart kapott alakításáért) remake-je, amit a napokban megcáfoltak a nevezetes fivérek. Elszomorítónak tartják, hogy még a jó nevű filmszakemberek is így gondolják. „Sohasem adnánk a fejünket remake-re, mindig saját anyagból dolgozunk” – magyarázza Joel Coen. – „Az 1969-es A félszemű seriff felülmúlhatatlan, és egy másik hollywoodi korszak jellegzetes gyermeke. A mi filmünk az eredeti Charles Portis-regény újragondolása, miközben tulajdonképpen az Alice Csodaországban sajátos interpretációja. A mi főhősünk igazából nem a félszemű rendőrbíró, mint az eredeti produkcióban – bár ez a tag is megérdemel egy misét –, hanem a kislány, Mattie, aki apja gyilkosát üldözve átlép egy határt, és a csodák birodalmába kerül.” A félszemű a Coen fivérek kereskedelmileg legsikeresebb filmje: miközben a produkció 38 millió dollárból készült, eddig 150 milliós összbevételt ért el, és tíz Oscarra jelölték.

A FEST tíz napján mintegy hetven, zömmel tavaly készült játékfilmet mutatnak be több helyszínen. Az események ugyan a Száva Központban összpontosulnak az idén is, ám a hangsúly jórészt átbillen a felújított és korszerűsített Ifjúsági Otthonra (Dom omladine), bár a Művelődési Központban és a Filmmúzeumban is lesznek vetítések. A jegyárusítás adatai azt mutatják, hogy nagy az érdeklődés az 1971 óta megrendezett filmmustra iránt, nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Ez talán azzal magyarázható, hogy a filmprogram sokkal inkább a neves nyugati filmközpontok alkotásaira épül, mintsem az ismeretlenekre. Ez nem jelenti azt, hogy az idei FEST nem igyekszik hagyományaihoz híven betekintést nyújtani a világ filmtermésébe, de mintha a szokásosnál kevésbé törekedett volna arra, hogy a független filmeket behozza. Lehet, hogy ez csak látszat, de az is, hogy a válogatás az új művészeti igazgató, Borislav Anđelić és Ivan Karl szelektor ízlését tükrözi. Mindenesetre nekik köszönhetően láthatja majd a közönség a neves filmfesztiválokon bemutatott, sok esetben díjazott vagy dicsért/szidott alkotásokat, mint például az említetteken kívül Danny Boyle-nak, a Gettómilliomos rendezőjének két Oscarra jelölt 127 óra című alkotását, Darren Aronofsky Fekete hattyú című, öt Oscar-díjra jelölt filmjét Natalie Portmannel a főszerepben, továbbá Tom Hooper nem kevesebb mint 11 Oscarra jelölt A király beszéde című filmdrámáját, a Rabbit Hole (Út az ismeretlenbe) két Oscarra jelölt filmdrámát Nicole Kidmannel a főszerepben, vagy Clint Eastwood új filmjét, a Hereaftert (Egy másik élet) Matt Damon főszereplésével, Sofia Coppola tavalyi velencei Oroszlán-díjas Somewhere (Valahol) című filmdrámáját, Alejandro González Iñárritulegjobb idegennyelvű film kategóriában Oscarra jelölt Biutiful, nem egészen angolosan címzett spanyol–mexikói filmdrámáját... A világ filmtermésének panorámája elnevezéssel – melyet 1990 óta rendeznek meg a fesztivál kereteiben, s amelyet Nebojša Đukelić, a FEST egyik legkiválóbb szelektora honosított meg – argentin, dél-koreai, iraki, iráni, kubai, kanadai és japán filmeket láthat a közönség. A negyvenedik évébe lépő FEST-et Dejan Zečević Neprijatelj (Ellenség) című filmjének bemutatója zárja. A részletekről egyébként jól tájékoztat a rendezvény honlapja is (www.fest.rs).