2024. július 17., szerda

Két színitanodás lány

Félévi nyilvános óra volt a szabadkai Színitanodában

A szabadkai Színitanoda immár 5. éve dolgozik. Mint G. Erdélyi Hermina, a tanoda mesterségtanára büszkén említi, az eddigi növendékeik között 6-an vannak az Újvidéki Művészeti Akadémia színészosztályaiban. Akik nem a színészetet választották, azok is kitartanak a Színitanoda mellett, ha kell, szívesen színpadra is lépnek a színitanodás produkciókban, példa erre a Strangers in the Night című előadásuk. Olyan volt tanítvány is van, aki a szervezőmunkát vállalta.

Az ősszel is indult első év, 5 lánnyal kezdték meg a munkát, s a körülmények úgy hozták, hogy most a félév végére két lány maradt: Pintér Noémi, az újvidéki magyar tanszék hallgatója és Brestyánszki Dina, a szabadkai középfokú zeneiskola növendéke. Ők ketten mutatták be az elsajátítottakat a hétvégén, a félévi nyílt vizsgaórán. A Vaginamonológokat próbálták, amely szöveg a közhiedelemmel ellentétben nem korfüggő. A nőket korosztálytól függetlenül foglalkoztatják a felvetett kérdések. Az egyik monológ főhőse például egy tizenéves bosnyák lány, akit a kilencvenes évek polgárháborújában megerőszakoltak. Amikor két lány maradt, akkor úgy döntöttek, még egy rövid jelenetet beiktatnak, Molnár Ferenc Sulhófjára esett a választás, amely stílusában teljesen eltér az előzőtől. Szikora Róbertet kérték fel a 10–13 év körüli srác, Sulhóf szerepének eljátszására. Mint megjegyezte, kár, hogy a fiúk közül csak kevesen jelentkeznek a színitanodába.

G. Erdélyi Hermina és Körmöci Petronella színésznők mesterségórákat tartanak, Kovács Frigyes színművész beszédtechnikát oktat, továbbá Nemes Nagy Anita énektanárnő és más tapasztalt szakemberek foglalkoznak velük, s tartott órát például Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház vezetője, illetve Bérczes László is, amikor a Népszínház magyar társulatában rendezett. S az eredmény:

– Magabiztosabb, nyitottabb lettem, a hétköznapokban is érzékelhető a Színitanoda kedvező hatása – szögezte le Pintér Noémi. – Komoly munkát fektettünk a felkészülésbe, hogy eljussunk e nyilvános óráig, de jó érzés. Hiszem azt, a tapasztalatok egész életre megmaradnak – fűzte hozzá Dina.

Tele vannak tervekkel, például – mint azt Körmöci Petronella megemlítette – szeretnének egy zenés produkciót összehozni, a korábbi színitanodás generációk egyik-másik tagját is bevonva.

A szabadkai Népszínház vette a szárnya alá a színitanodát, a Szekeres Alapítvány támogatta őket, más segítőik voltak. Jó lenne további támogatás, hisz fontos, hogy magyarországi színházak előadásaira is eljussanak időről-időre a színitanodás növendékek.