2024. július 17., szerda

Vásárnyitás Újvidéken

Három kiállítás egyidejű megnyitásával, nagy érdeklődés közepette megkezdődött a vásári idény

Megkezdődött a kiállítási időszak az Újvidéki Vásáron a csütörtökön megnyitott Útmutató elnevezésű 7. Nemzetközi Oktatási Vásárral, a 17. Nemzetközi Könyvszalonnal, és a 16. Art Expó művészeti vásárral. Mintegy 50–50 kiállítója van mindhárom kiállításnak a Master Központban, melyek közül az oktatási szombatig várja az érdeklődőket, a másik kettő pedig három nappal később, március 1-jén zárja kapuit. A látogatók első hullámában főleg diákokkal lehetett találkozni, akik az Útmutató, azaz a pályaválasztási lehetőségek miatt tekintették meg a vásárt. Biztosan sokan választ is kaptak a helyszínen a kérdéseikre, ha nem, akkor az eligazításban segíteni fognak a brosúrák, a katalógusok, az ismertető anyagot tartalmazó CD-k, melyet minden standon osztogattak. Az elmúlt években is hasonló kép fogadta a vásárlátogatót, vagyis az iskolák, karok, tanszékek standjait valósággal megrohamozták a továbbtanulni vágyók, a másik két kiállítás iránt jóval visszafogottabb az érdeklődés, még akkor is, ha egy részük vásári kedvezménnyel igyekszik magához édesgetni a látogatókat.

A „kapunyitáskor” Goran Vasić, a vásár vezérigazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, majd Újvidék város részéről Milan Đukić oktatási kérdésekkel, és Andrej Bursać művelődési kérdésekkel megbízott tanácstag üdvözölte a rendezvényt és az iránta érdeklődőket. A három egyidejűleg szervezett kiállítást nemcsak Újvidék, hanem a tartomány is támogatja, így a kellemetlen hideg ellenére szép számban összesereglett érdeklődőkhöz Jeges Zoltán oktatásügyi, és Milorad Đurić művelődésügyi titkár is szólt, mielőtt egy alig hallható „uá” nyomán Žarko Obradović oktatásügyi titkár megnyitotta. Közölte, hogy a minisztérium elsődleges céljai között szerepel továbbra is az általános és középiskolások ingyenes tanulmányainak biztosítása, továbbá az ingyenes tankönyvek biztosítása.

– A nehéz gazdasági körülmények közepette nem könnyű előteremteni a szükséges eszközöket az oktatás színvonalának növelésére. Ezért elsődleges feladatunk biztosítani mindenki számára az egyenlő esélyt a tanulásra, annál inkább, mert az ország érdeke, a minisztériumnak pedig célkitűzése a lakosság képzettségének emelése. Országunk csak képzettebb lakossággal, színvonalas oktatási rendszerrel találhatja meg helyét Európában, amihez stabil gazdasági és társadalmi körülményekre van szükség – mondta a miniszter a központ halljában. Ezt követően a politikusok újságírók gyűrűjében megtekintették a vásárt, nemcsak az attraktívabbakat, hanem a tartományban működő kisebbségi kiadók standját, a köztársasági minisztérium standját is...

Mindhárom kiállítás 10 és 19 óra között látogatható. Diákok, egyetemi hallgatók, könyvtárosok és könyvárusok számára a belépő ingyenes, mindenki más számára 100 dinár.