2024. július 17., szerda

Hóhér, hős és áldozat

Pénteken nyitotta kapuit a 39. FEST, és máris csaknem 80 ezer jegyet értékesítettek – Újvidéken nem vetítik a rendezvényt nyitó Coriolanust
Ralph Fiennes szerint Belgrád kiváló hely filmforgatásra, ám az adókedvezményekről sem kellene megfeledkezni

Ralph Fiennes neves brit színész első filmrendezésével, a Belgrádban forgatott Coriolanus című Shakespeare-tragédiával péntek este, a fővárosi Száva Központban megkezdődött a 39. Nemzetközi Filmfesztivál, a FEST. A március 6-áig tartó fesztivál tíz napja alatt a közönség 69 játékfilmet nézhet meg, közöttük azokat is, melyek a vasárnap éjszakai Oscar-gálának hála a figyelem középpontjába kerültek. Újvidék sem marad ki a filmes eseményből, a felújított Arena Cineplexben egynapos késéssel, szombaton megkezdték a vetítéseket, az érdeklődők 19 és 22 órai kezdettel a belgrádi rendezvény legjelesebb alkotásai közül nézhetnek meg egy csokorra valót, egészen pontosan 19-et.

Március 7-éig naponta két időpontban két különböző filmet tűznek műsorra, közöttük a 127 óra, A király beszéde, A félszemű, a Fekete hattyú, a Hereafter (Egy másik élet) szerepel, de a Coriolanus nem.A belépőjegy Újvidéken 300 dinár, a részletes műsor a mozi honlapján (www.arenacineplex.com) megtalálható.

Fiennes a megnyitón megköszönte Belgrádnak és Szerbiának az alkotás realizálásához való hozzájárulást, a kiváló helyszínek – például a szerb parlament épületének – rendelkezésre bocsátását, ezenkívül kifejezte háláját Dragan Đilasnak, Belgrád polgármesterének és Ivica Dačić belügyminiszternek. Hangsúlyozta, hogy ez a környezet kiváló filmforgatásra, ám nem ártana elgondolkozni az adókedvezményeken. Debütáló alkotásáról szólva elmondta, hogy Belgrád olyan hatalmas, mint egykor Róma volt, a film mégis a világ, az emberiség reménytelenségének üzenetét hordozza magában. Coriolanus maga a hóhér, de a hős és az áldozat is – szögezte le a rendező, majd a színpadra szólította a film producereit, és a stáb több tagját, közöttük a szerb színészeket: Dragan Mićanović, Slavko Štimac, Elizabeta Đorevska, Igor Đorđević, Marko Stojanović, Danijela Vranješ hajolt meg a közönség előtt. Mindezek után szinte természetes, hogy a közönség vastapssal fogadta a filmet, bár sajtóértesülések szerint a nemrégiben zárult Berlinalén is hasonló fogadtatásban részesült. Fiennes a filmben címszerepet is alakít, de rajta kívül is igazán előkelő a stáblista: Gerard Butler, Brian Cox, Vanessa Redgrave és Jessica Chastain alakítják a főbb szerepeket.

A FEST iránt óriási az érdeklődés, már a múlt héten, a rendezvény megnyitása előtt több mint 70 ezer jegyet adtak el, a szervezők szerint hamarosan elérik a 80 ezret is, de nem titkolják, hogy a 100 ezer az álomszám. Miša Paramentić, a rendezvény egyik fő szervezője szerint az alapító, a fővárosi képviselő-testület 8 millió dinárt különített el, a művelődési minisztérium pedig 3 milliót ígért az idei rendezvényre, de a költségek mintegy háromnegyedét a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) fedezi.