2024. július 17., szerda

Lehetséges lehetetlen kapcsolat

Mintegy ötezer címszót értékesítettek az Újvidéki Vásár első idei rendezvényén, a könyvet, a művészetet és az oktatási intézményeket népszerűsítő kiállításokon

A könyv, a művészet és az oktatás köré fonódó hármas kiállítás, az Újvidéki Vásár idei első rendezvénye tegnap ért véget. A 17. Könyvszalon keretében átadták a Laza Kostić-díjat Goran Petrović nak a Novosti Kiadóház által gondozott Ispod tavanice koja se ljuspa című művéért, melynek hasonlóan nagy volt a kereslete a vásáron, mint a rövid idő alatt immár negyedik kiadást megért Emir Kusturica-önéletrajznak, a Smrt je je neprovjerena glasina című könyvnek. Az eladási mutatók miatt dicsekvésre van oka a Narodna Knjiga Kiadónak is, elsősorban Gordana Ćirjanić idei NIN-díjas írónő Ono što oduvek želiš című díjazott műve okán. A vásáron külön standon bemutatkoztak a vajdasági kisebbségi nyelveken publikáló kiadók, és az utóbbi egy évben díjazott írók is megjelentek. A vásár idején a szervezők közlése szerint mintegy 5000 címszót értékesítettek, a legnagyobb érdeklődés a gyermekkönyvek és a szépirodalom iránt nyilvánult meg. A szervezők az idén lehetővé tették, hogy a könyvtárosok is ingyen tekinthessék meg a vásárt, aminek az lett az eredménye, hogy a kiadók a könyvtárosokkal nagyszámú kiadvány eladásáról állapodtak meg.

Az egy évvel fiatalabb, 16. alkalommal megrendezett Art Expón átadták a hagyományos Sava Šumanović-díjat, melyet Radomir Damnjanović Damnjanérdemelt ki. Az idei művészeti jellegű vásár sokkal több kiállítót vonzott, mint a korábbi éviekben. A rendezvényt mindenképp meghatározta a Lehet(etlen)séges kapcsolat: Warhol–Brtka című kiállítás a Bel Art Képtár szervezésében, mely arra törekedett, hogy megtalálja a világhírű Andy Warhol és a Stara Pazova-i Mira Brtka szlovák származású művésznő alkotóvilágának közös vonásait. Mira Brtka egyébként 2009-ben részesült Sava Šumanović-díjban. Sava Stepanov, a kiállítás szerzője és Vesna Latinović igazgatónő rámutatottak a két művészi opus hasonló pontjaira, amelyek különösen a divat világában jelentkeznek.

A harmadik kiállítás, az Útmutató az iskoláknak, a felsőoktatási intézményeknek nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A másik kettőnél rövidebb ideig tartó, szombaton zárult kiállítás már csak jellegénél fogva is sok látogatót vonzott, hiszen elsősorban abból a célból szervezik meg, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok betekintést nyerjenek az iskolák, egyetemi karok nyújtotta továbbtanulási lehetőségekbe.

Az Újvidéki Vásár következő rendezvényei, a Moto Bike Expo és a Hajózási Kiállítás április 14-e és 17-e között kerülnek megrendezésre.