2024. július 17., szerda

Két magyar előadás a tizenegyből

Április 11-e és 17-e között rendezik meg Nagybecskereken a 61. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválját

Hat felnőtteknek szóló és öt gyermekelőadás szerepel a 61. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján, melyet április 11-e és 17-e között tartanak meg a nagybecskereki Toša Jovanović Színházban. Az idei szelektor, Ana Tasić egy évad termését, összesen 29 vajdasági előadást tekintett meg, s a színvonalat kimagaslónak tartja, különösen a gyermekszínházi produkciók esetében. Ennek köszönhetően került be válogatásába öt gyermekelőadás, sőt a Sremska Mitrovica-i Csizmás kandúr is könnyen bejuthatott volna, ha az előírások nem korlátozzák a szelektort.

A felnőtteknek szóló előadások között szerepel az Újvidéki Színház Madách Imre szövege alapján készített Az ember tragédiája című előadása Kokan Mladenović rendezésében, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Tolnai Ottó szövege alapján készített A kisinyovi rózsa című előadása Urbán András rendezésében.

A nagybecskereki közönség megtekintheti továbbá a versenyprogramban a szabadkai NépszínházKukavičlukcímű előadását, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Shakespeare Athéni Timon című előadását Gorčin Stojanović rendezésében, a zombori Népszínház Gogol Háztűznéző című színpadi művét Ana Đorđević rendezésében, valamint a nagybecskereki Toša JovanovićSzínház Zbogom, žohari! című,Vladimir Đurđević szövege alapján készült előadását Slađana Kilibarda rendezésében. A gyermekelőadások között szerepel a szabadkai GyermekszínházA sötétben (U tami), a nagybecskereki NépszínházTrapavi zmaj, a nagykikindai NépszínházÓz, a nagy varázsló, az újvidéki Ifjúsági SzínházSuncokreti, és a petrőci Szlovák Vajdasági SzínházAlice Csodaországban című előadása.

A hivatásos színházak fesztiválja még nem jelölte ki a zsűri tagjait, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Brane Marijanović, a nagykikindai színház igazgatója, aki az ősszel vette át a rendezvény vezetését Ljubica Ristovszkitől, a szabadkai Népszínház igazgatójától. Kinevezését az is indokolja, hogy a következő évtől kezdődően négy évig Nagykikinda ad majd otthont a rendezvénynek. Az eredetileg vándorfesztiválként indult rendezvényt ugyanis immár zsinórban hetedik éve Nagybecskereken tartják meg.A házigazdák nevében Tatjana Paškaš elégedettségének adott hangot, hogy az elmúlt évek felhozatalával ellentétben az idén erős mezőny alakul ki a gyermekelőadások tekintetében, így a nagybecskereki gyerekeknek is élménydús hetet szerveznek. Jelezte, hogy az immár olajozottan működő szervezés során gazdag kísérőprogramot készítenek a színházkedvelőknek.