2024. augusztus 18., vasárnap

Tankönyv: csomagban vagy egyenként is?

EGY SZÜLŐI PANASZ NYOMÁN

Egy, a szerkesztőségünket felkereső szülő elmondása szerint a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában a szülők kaptak egy értesítőt a könyvrendeléssel kapcsolatban, majd a szülői értekezleten is elhangzott, hogy nincs lehetőség a tankönyvek egyenkénti vásárlására, csakis a teljes tankönyvcsomagot vehetik meg.

Mint az iskolában Fehérvári Magda igazgatónőtől hallottuk, ez csak a hetedikes tankönyvcsomagra lehet érvényes, ugyanis ezt a generációt érinti az oktatási reform, a jövendőbeli hetedikesek teljesen új tankönyveket kapnak, így logikus, hogy ők nem örökölhetik meg a tankönyveket az előző generációktól. A hetedik osztályosok tankönyvei összesen mintegy 8000 dinárba kerülnek. A többi osztályra vonatkozóan viszont lehetőség van arra, hogy nem a teljes tankönyvcsomagot vásárolják meg a szülők, hanem csak a szükséges könyveket, és lehetőség van háromhavi lefizetésre is.

– A tanárok kaptak egy tankönyvlistát, hogy jelöljék be, melyik osztályban melyik tankönyvre van szükség, és a szülő ez alapján megnézheti, hogy melyik tankönyvet kell megvennie, s melyikhez tud esetleg egyéb úton hozzájutni. Az iskolában az osztályfőnökök például azt is megkérdezik, hogy ki szeretné eladni a könyveit. A hatodik osztályban pedig például tizenegyen szeretnék ezt tenni – hallottuk az igazgatónőtől, aki azt is hangsúlyozta, hogy a gyakorlófüzeteket természetesen meg kell venni, hogy a diákok dolgozni tudjanak, örökölni azokat a könyveket tudják, amelyekben nincsenek munkafeladatok. Ezzel a szülők is egyetértenek.

A tankönyvek a Széchenyi István Általános Iskolában egy zentai vállalat közvetítésével jutnak el, hallottuk a szülőtől. Mint megtudtuk, az iskoláknak nincs lehetőségük közvetlenül a nyomdából beszerezni a könyveket, az említett vállalattal viszont jó az együttműködésük, amint kikerülnek a nyomdából a könyvek, a vállalat máris szállítja az iskolának.

– Minden elárusító ugyanazon az áron árulja a könyveket, az iskolának ebből nincs haszna.

Szülői reagálás érkezett arra is, hogy a szerb és a magyar tankönyvcsomag ára között jelentős árkülönbség van. Ez azzal magyarázható, hogy míg a szerb tankönyveknek több kiadója is van, így nagyobb a választási lehetőség a tankönyvekben, addig olyan tankönyvkiadóból, amely magyarul is megjelenteti a kiadványait, kevés van. Legtöbben az állami Tankönyvkiadó Intézet tankönyveit használják.