2024. augusztus 18., vasárnap

Intellektuális érintkezés

Hétfő óta peregnek a díjazott játékfilmek Vajdaság hat településén

– Az utóbbi időben hanyatlik a mozi népszerűsége, éppen ezért öröm, hogy a film ezekben a napokban főszerepet kaphat, s Vajdaság immár tizedik alkalommal adhat otthont a kortárs magyar játékfilmek bemutatásának. Ezen a héten Vajdaság hat különböző településén, Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Topolyán, Kishegyesen és Csókán harmincnégyszer lesz vetítés, ennyiszer történik meg az intellektuális érintkezés a filmmel – mondta hétfőn este a Magyar Film 2009 program szabadkai megnyitóján SiflisZoltán, az MNT IB kulturális kérdésekkel megbízott tagja a Lifka Sándor Art Mozit zsúfolásig megtöltő közönség előtt, akik a megnyitót követően a Márai Sándor regényéből készült Eszter hagyatéka című filmet nézhették meg. Az ünnepi megnyitóra várták Novák Emilt is, a Filmszemle Tanács elnökét is, de ő aznap délután vette észre, hogy nincs útlevele, anélkül pedig nem léphet be az országba, így nem volt jelen a megnyitón.

A Magyar Filmszemle programjából objektív szempontok alapján kiválasztott tíz alkotás mindegyike díjazott volt a Magyar Filmszemle valamelyikén.

Csütörtökön ugyancsak a Magyar Film 2009 program keretében filmvetítést és beszélgetést szerveznek Gárdos Péterrel, a Kosztolányi-novella alapján készült Tréfa című film rendezőjével és Szekeres Dénes producerrel, 16 órakor, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A film alkotói arra kíváncsiak, hogy a szabadkaiak hogyan élték meg a látottakat Kosztolányi városában.