2024. július 17., szerda

Az Ellenséggel zárult a 39. Fest

Milcso Mancsevszki macedón rendező győzedelmeskedett a belgrádi nemzetközi filmfesztiválon

Dejan Zečević Ellenség (Neprijatelj) című filmjének bemutatójával, majd díjkiosztással ért véget vasárnap Belgrádban a 39. Nemzetközi Filmfesztivál, a Fest. A rendezvény nem a versenyjellegéről ismert, de a zárónapon adják át azokat a díjakat, melyeket az egyetlen versenykategóriában, az Európa Európán kívül elnevezésűben osztanak ki, valamint a kritikusok díjait. Eszerint Milcso Mancsevszki macedón rendező kétszeresen is győzedelmeskedett Anyák című filmjével, egyfelől átvette a zsűri díját Goran Paskaljević r endezőtől (tagjai még: Deborah Jung, Barbara Lorey De Lacharriere és Dubravka Lakić filmkritikusok) és megkapta a belgrádi filmkritikusok elismerését, a Nebojša Đukelić-díjat is. Ezenkívül a szerbiai Fipresci zsűrije Susanne Bier : Egy jobb világban filmjét díjazta, és különdíjban részesítette Ralph Fiennes Coriolanus című, Belgrádban forgatott alkotását.

Milcso Mancsevszki: Tudásom felét a FEST-en szereztem. Talán nem is voltam rossz tanuló, ha eljutottam a versenyprogramig

A valósághoz rendkívül szubtilisan viszonyuló macedón filmrendező filmje három részre tagolódik, melyek első pillantásra igen távol állnak egymástól, ám a rendező ezek között igen merészen egyensúlyoz, egyidejűleg a fikció és a dokumentum határát súrolva. Ily módon mutatja be a macedón társadalomra még mindig jellemző matriarchátus jelenségét.

A belgrádi kapuzárás után egy nappal, hétfőn az újvidéki Arena Cineplexben is befejeződött a FEST-filmekből válogatott alkotások vetítése. Sokan sajnálták, hogy Ralph Fiennes Coriolanus című fesztiválnyitó filmjét nem mutatták be, de az Ellenséget például egy nappal a belgrádi premier után láthatta a székvárosi közönség. A fesztiválfilmekből készült válogatást tegnap késő éjjel a Coen fivérek A félszemű című western-remake-je zárta.

A szervezők elégedettek a látogatottsággal, a belgrádi rendezvényre például mintegy 115 ezren voltak kíváncsiak, és 93 ezren váltottak jegyet, összesen 69, zömmel tavalyi termésű filmet mutattak be, legtöbbjét több időpontban is. A vasárnap bemutatott Ellenség most kezdi diadalútját a régió filmfesztiváljain, de a szerbiai mozihálózatba is bekerült. A legutóbbi, de egyúttal minden háború ellen ágáló film – melyben az ember elsősorban saját maga ellen küzd –, egyik legnagyobb színész sztárja: Slavko Štimac. A filmet Kozarán, a boszniai Szerb Köztársaságban forgatták, és valamennyivel több mint 1 millió eurót fordítottak rá. Egyébként szerb, horvát, magyar koprodukcióban készült. A film stábja felvonult a Száva Központ színpadára, ahol Dejan Zečević rendező mondta ki a varázslatos búcsúszót: Viszlát, jövőre, a negyvenediken!