2024. július 17., szerda

A kisebbségek ismét kizárva

A művelődésügyi minisztérium pályázatot hirdetett könyvek felvásárlására, melyeket a szerbiai közkönyvtárakba irányít – A kiírás ismét csak a szerb nyelvű kiadványokra vonatkozik

Két pályázatot hirdetett meg a művelődésügyi minisztérium könyvek felvásárlására a szerbiai könyvtárak részére: egyik pályázata a 2010-ben kiadott publikációkra, másik az újra kiadott kiadványokra vonatkozik. A Politikában március 5-én megjelentetett két pályázat egy hónapig áll nyitva, április 8-áig jelentkezhetnek az érdeklődő kiadók. A pályázatokra mintegy 100 millió dinárt különítenek el.

A minisztérium a köztársaság területén működő könyvtárak részére a korábbi évek gyakorlatához híven felvásárolja azokat a jelentős, első ízben közreadott szerb nyelvű kiadványokat, melyeket nyomtatott és/vagy elektronikus formában jelentettek meg 2010-ben. A másik pályázat ugyancsak szerb nyelvű, de nem első ízben közreadott kötetekre vonatkozik, melyeket 2009-ben és 2010-ben adtak ki.

А minisztérium nem túl régen, februárban a szerb irodalom reprezentatív darabjainak fordítására is kiírt pályázatot, továbbá a szerb nyelvű kapitális művek első megjelentetésének társfinanszírozására is. A tervek szerint a minisztérium első ízben jelentet meg pályázatot a 2011-ben megjelent jelentős művek első közreadására és a szerb nyelvű, valamint fordításirodalomra.

A szerbiai közkönyvtárak tavaly ennek a pályázatnak köszönhetően mintegy 56 200 kötettel gazdagodtak. A köteteket a művelődési minisztérium könyvfelvásárló bizottságának 639 címszót tartalmazó listájáról választották ki. Ezzel egyidejűleg a 127 szerbiai kiadó – amelyeknek az előző évi eladatlan termését felvásárolták –, fellélegezhetett, 178 közkönyvtár könyvállománya pedig szépen gyarapodott.

Csupán arra a kérdésünkre nem tudunk választ kapni, hogy mi van a kisebbség nyelvén megjelentetett publikációkkal, a nemzetiségi kiadókkal, és azokkal a könyvtárakkal, melyekbe nem kizárólag szerb nyelvű olvasmányért térnek be az olvasók.

Három évvel ezelőtt kérdésfelvetésünkkel szinte egyidejűleg az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója és a Magyar Nemzeti Tanács akkori elnöke, Józsa Lászlóis megfordult a minisztériumban, mert akkor is általános volt a vélemény, hogy a pályázat diszkriminatív a nemzeti kisebbségekkel szemben, hiszen a szerb nyelvű könyvek felvásárlását felölelte, a nemzeti kisebbségek nyelvén írt könyveket pedig elzárta a lehetőségtől. Akkor ugyan elhangzott, hogy majd külön pályázatot írnak ki a nemzeti kisebbségek nyelvén megjelenő kiadványok felvásárlására, ám ez azóta is pusztába kiáltott szó maradt.