2024. július 17., szerda

A bérek csökkentése esetén teljes munkabeszüntetés

Rövidített órákkal mintegy 150 vajdasági iskolában sztrájkolnak

A tartományban 30 perces órák tartásával továbbra is mintegy 150 iskolában sztrájkolnak, ami hozzávetőlegesen 7000 pedagógust jelent a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének adatai alapján. A tiltakozás ezen formájára már csak azért is szükség volt, mert félő, hogy a sztrájk miatt 30 százalékkal csökkentik az oktatásügyi dolgozók bérét. Ez esetben a pedagógus-szakszervezetek teljes munkabeszüntetésre szólítanak fel, emellett az utcára vonulnak Belgrádban, Újvidéken és esetleg más városokban is. Miodrag Protić , a VTDSZ elnöke szerint törvénytelen az oktatásügyi miniszter fenyegetése, miszerint a következő bérelszámolásnál az elvégzett munka függvényében kapják meg a fizetésüket a tanügyi dolgozók. A törvényes rendelkezések csupán az igazgatónak adják meg a fizetéscsökkentés jogát – véli a VTDSZ –, ha ezt minisztériumi nyomásra megteszik, akkor a szakszervezet be fogja perelni őket.

A pedagógusok március 7-én kapták meg a februári fizetésük első részét, amit nem csökkentettek a munkabeszüntetés miatt, előfordulhat viszont, hogy a március 20-a körül esedékes második rész kisebb lesz, vagyis a minisztérium beváltja fenyegetését. A szakszervezet szerint ez egyfajta nyomásgyakorlás a sztrájkolókra. Mirko Radeta szerint a minisztérium és a szerb kormány eleve elutasít minden pénzbeli követelést szakszervezeti körökből.

– Teljes elutasítást tapasztalunk a hatalom részéről. Arról sem akarnak hallani, hogy a pénzügyi helyzet alakulásától tegyék függővé az esetleges jövőbeni bérnövelést. A pedagógus-szakszervezetek különösen nehezményezik, hogy egyidejűleg más ágazatokban, például az igazságügyben vagy a belügyben három hónapon át 10 000 dináros készpénzjuttatást kapnak, vagy hogy a belügyben jóváhagyták a stimulatív végkielégítést a nyugdíj előtt állóknak, szemben a tanügyesekkel – mondta Radeta.

A szakszervezet március 25-ére nagygyűlést hirdetett meg Belgrádban, ezenkívül teljes munkabeszüntetést vett tervbe, ha a kormány mégis csökkentené a februári bér második részét.