2024. július 17., szerda

Idők szemtanúi

Európa legrégebbi könyvvásárának idei díszvendége Szerbia lesz – Lipcsében bemutatkoznak vajdasági magyar írók is

A Szerbia-stand látványterve

Délkelet-Európa az eddigieknél is gazdagabb programmal szerepel a március 17-én nyíló és 20-án záruló Lipcsei Könyvvásáron. Felolvasások, bemutatók, vitaestek és más, egész estét betöltő műsorok során több mint hetven szerző mutatkozik be a régióból. Az ókontinens legrégebbi, és egyik legnevesebb könyves rendezvényének idei díszvendége Szerbia lesz.

Ez a megtiszteltetés részben Ivo Andrić Nobel-díjjal való jutalmazásának 50. évfordulója miatt érte, részben azonban azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy Lipcsén minden évben más és más ún. kis nyelvet igyekeznek kiemelni, most Szerbián a sor. A vásár vitathatatlan eszmei jelentősége mellett pénzügyi vetületei sem elhanyagolhatók: egy évvel ezelőtt 39 ország 2071 kiadója képviseltette magát, mintegy 45 000 kereskedő fordult meg, a hosszú hétvégén mintegy 156 000 ember, könyvbarát tekintette meg a kiállítást.
A rendkívüli alkalomra mintegy harminc német nyelvre lefordított szerb címszó készült el, közöttük két verses, és egy-egy prózai, valamint drámai antológia. A március 17–20 közötti vásáron mutatják be először Biljana Srbljanović, Maja Pelević és Milena Marković drámáit, valamint a kortárs szerb elbeszélés antológiakötetét. Vajdasági magyar írók is részt vesznek a Lipcsei Könyvvásáron. A rendezvény Középpontban Délkelet-Európa elnevezésű rendezvénysorozatán a jövő csütörtökön, március 17-én a Budapesten élő Radics Viktória, valamint Toldi Éva, Tolnai Ottó és a Svájcban élő, tavaly Német Könyvdíjat kiérdemlő, óbecsei születésű svájci Nagy Abonyi Melinda (hivatalosan Nadj Abonji) részvételével tartanak pódiumbeszélgetést, az est moderátora Dalos György Berlinben élő magyar író lesz. Idők szemtanúi címmel a 20. századi szellemi mozgalmakról beszélget jövő vasárnap több szerb író: Bora Ćosić, Aleksandar Gatalica és Ivan Ivanji mellett a vajdasági Végel László és a Kölnben élő Žarko Radaković.
Szerbia idestova két éve készül a rendezvényre, és a szerb irodalom promócióját a német nyelvterületen azon túl is folytatni kívánja – jelentette ki Zoran Hamović, a szerb művelődésügyi miniszter tanácsosa. A lipcsei bemutatkozást – melyet a szakminisztérium mellett a Szerbiai Gazdasági Kamara támogatott –, különféle promóciós anyaggal gazdagítják, például német nyelvű szerb irodalmi bibliográfiával, a vásáron megjelenő szerbiai írók katalógusával, és hasonlókkal. A német olvasóközönség előtt már ismert Dragan Velikić, Bora Ćosić, Végel László és David Albahari mellett a német nyelvterületen kevésbé ismert írókat is bemutatják, ami mindenképp nagy hozadéka kellene hogy legyen a lipcsei rendezvénynek. A közönség először találkozhat Vladislav Bajac Hamam Balkanija, Vladimir Pištalo Milenijum u Beogradu és Sreten Ugričić Neznanom junaku című művének német kiadásával a berlini Dittrich Verlag gondozásában, továbbá Zoran Živković Öt dunai csoda művének német fordításával, melyeket a kölni DuMont Kiadó adott ki. Bemutatják Milovan Danojlić, Svetislav Basara, Goran Petrović, Vladan Matijević, Srđan Valjarević prózájának német fordítását, s a klasszikusok közül Ivo Andrić Híd a Drinán című, épp fél évszázaddal ezelőtt Nobel-díjjal jutalmazott regényének új, német nyelvű fordítását, valamint Miloš Crnjanski Ithaka líráját, Miodrag Pavlović kétnyelvű verseskötetét... A kísérőprogramok között Lipcsében kiállítás keretében is megemlékeznek Ivo Andrić Nobel-díjának évfordulójáról. Érdekesnek ígérkeznek ugyanakkor az Alternatív képregény Szerbiában a nyolcvanas évektől máig elnevezésű virtuális kiállítás, a Geopolitika Srpska proza u prevodu című, angol nyelvű kötetének, vagy az Arhipelag Sto slovenskih romana kiadványa, továbbá a regionális és európai együttműködés projektumának prezentálása, a szerb–német kulturális és történelmi kapcsolatok bemutatása és sok minden egyéb. Mintegy negyven szerbiai író mutatkozik be személyesen is Lipcsében. Az eseményekről részletesen tájékoztat a literatur.rs honlap, melyet a szerbiai művelődésügyi minisztérium indított be – egy német nyelvű Végel-interjú is olvasható –, a lipcsei Könyvvásár honlapját pedig a leipziger-buchmesse.de címen találhatják.

A gazdag programot március 19-én a szerbiai PEN Klub koktélja zárja Vida Ognjenović elnök szervezésében, mely a szeptemberben Belgrádban megrendezésre kerülő nemzetközi PEN kongresszusának mintegy felvezetése lesz.