2024. augusztus 18., vasárnap

Heti két nap szakmai gyakorlaton

Szakácsok képzése magyarul új program szerint a szabadkai Közgazdasági Középiskolában

Az elkövetkező hetekben több vajdasági középiskolát mutatunk be olvasóinknak. Azzal, hogy az elkövetkező tanévre tervezett szakokra irányítjuk a figyelmet, reméljük, a nyolcadikosoknak és szüleiknek megkönnyítjük a pályaválasztás nem egyszerű feladatát.

A szabadkai Közgazdasági Középiskolában szeptemberben 5 tagozat nyílik szerb és 3 tagozat magyar tannyelven. Szerbül 2 kísérleti tagozat nyílik, 24-24 tanuló számára lesz hely banktisztviselő és turisztikai-technikus szakon, mindkettő négy éves képzés. Ők, mivel kísérleti tagozat tagjai, kevesebb óraszámmal hallgatnak általános tantárgyakat és nagyobb óraszámmal szaktantárgyakat. Szerb tannyelven 30 tanuló tanulhat a közgazdasági-technikus és ugyanennyi a pénzügyi-technikus szakon négy évig, és három éves képzésben vehet részt 30 pincér, felszolgáló.

Magyarul négy éves képzésben vehet részt 30 közgazdasági-technikus és 30 pénzügyi-technikus. Három éves szak nyílik magyar nyelven 24 leendő szakács számára. Ez kísérleti tagozat lesz. Eddig is létezett ez az szak, de a diákok most majd megreformált tanterv szerint tanulnak. A pincérek és szakácsok eddig egy osztályt alkottak, most ezek „tiszta” osztályok lesznek. Szeptembertől szerbül pincéreket, magyarul szakácsokat képeznek majd. Azután fordítva. Mindkettő hiányszakma, szinte rögtön lehetőség nyílik az elhelyezkedésre.

Bem Igor , a Közgazdasági Középiskola igazgatója elmondta, jó viszonyban állnak azokkal, akiknél a tanulóik a szakmai gyakorlatot töltik. A diákok három napot vannak az iskolában, kettőt gyakorlaton. A diákok máris tudnak gyakorolni az iskolában is, de a lehetőség egyelőre még csak gyakorlásra elég, a szakácsok nem tudnak nagy mennyiségű ételt elkészíteni. Ami a jövőbeli terveket illeti, szeretnék, ha az iskolában egy nagyobb, saját konyha és büfé működne.