2024. augusztus 18., vasárnap

Gépjárművezetés szülői kérésre

Távközlési elektrotechnikus szak nyílik a szabadkai Műszaki Középiskolában

A szabadkai Műszaki Középiskolában a magyar tanulók számára hat osztály megnyitását tervezik hét oktatási profillal. A gépészet és fémfeldolgozás területén két osztály nyílik 3 szakkal. A négy éves számítógépes vezérlés-technikus szakon 30 tanuló számára van hely, három éves szakon 15 leendő gépjárműszerelőt és 15 lakatost vesznek fel, ők egy osztályt alkotnak majd. Villamosság területen mindkét szak négy éves képzés. Számítógép-elektrotechnikus 30 tanuló és távközlési-elektrotechnikus 24 tanuló lehet. Az utóbbi szak kísérleti tagozaton indul, most először magyarul. Az oktatási program összeállításában különböző intézmények, távközlési vállalatok szakemberei is részt vettek. Megállapították, mit kell megtanulniuk a diákoknak, és milyen kompetenciával kell rendelkezniük az érettségi után. A tantervet ezek alapján állították össze. A közlekedés szakterületen negyedik fokozaton 30 közúti közlekedési-technikust képeznek majd, harmadik fokozaton pedig 30 gépjárművezetőt.

Az utóbbi szakot tulajdonképpen a szülők igényelték. Mindkét szakon a tanulóknak a tantervében szerepel a gépjárművezetői engedély megszerzése, az előbbieknek a B kategóriára, az utóbbiaknak B, C és D kategóriára is. Az ezekre a szakokra iratkozóknak orvosi bizonylatot kell hozniuk a Közegészségügyi Intézetből.

Ivanović Erzsébet igazgatónő örömmel mondta, hogy a vadonatúj tantermüket szerencsére maximálisan ki tudják használni. 63 osztálynak hetente 126 testnevelési órája van, esténként az iskolában működő szakcsoportok tartanak ott sportfoglalkozásokat.