2024. szeptember 3., kedd

Zenés városközpont

A szabadkai Zeneiskola diákjaival a legkülönbözőbb eseményeken találkozhatunk

A szabadkai Zeneiskola a város központjában van, és már senki sem csodálkozik azon, hogy a próbák hangjai az utcára is kihallatszódnak. Az sem meglepő, hogy egy olyan városnak, amelynek a szívében muzsika szól, a polgárai is szeretik a zenés rendezvényeket. A Zeneiskola nagy múltra tekint vissza, osztályaiban két nyelven folyik a tanítás, tanulói, tanárai mégis egy nyelven beszélnek: a zenéén. Az iskola diákjait a legkülönfélébb városi eseményeken látjuk fellépni, sőt a versenyeken is szép eredményeket érnek el. A tanintézményben komoly munka folyik, de ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen, elengedhetetlen a megfelelő felszereltség. Erről és más kérdésekről beszélgettünk Antal István igazgatóval.

Milyen az iskola felszereltsége?

– Szerbia több mint hetven zeneiskolája közül az egyik legjobban felszerelt a miénk, de akár a szomszédos országokéival is vetekedhet, habár jártam már olyan magyarországi zeneiskolákban, amelyeknek sokkal jobb volt a felszereltségük. Ügyelünk a hangszerek állapotára. Ha arról kapunk jelzést, hogy valamelyik rossz állapotban van, akkor igyekszünk abban az évben újat vásárolni, hogy zökkenőmentesen haladjon a tanítás. Ez lényeges, mert a jó hangszeren könnyebb megtanulni játszani. Nem mellékes ez a mostani helyzetben, amikor a szülőknek egyre vékonyabb a pénztárcájuk. Gyakran jelentkeznek nálunk olyan tehetséges gyerekek, akik rossz anyagi körülmények között élnek. Az ő szüleiktől persze nem várhatjuk el, hogy anyagilag hozzájáruljanak az iskola és a választott tanszak fejlesztéséhez. Nálunk ugyanis létezik úgynevezett diákpénz, amit a hangszerek vásárlására vagy javítására fordítunk. Az utóbbi is sokba kerül ugyanis, ez a költség attól függő, hogy milyen hangszerről van szó.

Mely hangszerek szorultak a legutóbb javításra vagy cserére?

– A fúvósokat erősítettük új harsonákkal, kürtökkel, trombitákkal és jó minőségű fúvókákkal, de sikerült jutányos áron vásárolnunk négy különböző méretű, jó minőségű timpanit és egy zenekari xilofont. Kitűnően felszerelt a hangmérnöki szakunk is. Balázs Piri István néhai igazgató vette meg az első felszerelést, amit azóta továbbfejlesztettünk. Talán csak egy profi sztereómikrofon hiányzik, és akkor minden zenei műfajban jó felvételeket készíthetnénk. A tanáraink is dicséretet érdemelnek.

Sikerül-e fellépési lehetőségekhez jutni, jár-e ezekért valamiféle juttatás?

– A koncerttermünk 150 férőhelyes, és nagyon jó az akusztikája. Itt hetente fellépnek a diákok a szüleik és más nézők előtt. Az eredményesebb tanulók a különböző városi rendezvényeken is szerepelnek. Rendszeresen fellépünk mind a szabadkai Közgazdasági Kar eseményein, mind a villany- és hőtelep összejövetelein, az Életjel estjein és kiállításmegnyitókon ellenszolgáltatás vagy anyagi támogatás fejében. Például a Közgazdasági Kar gólyaavatóján rendszeresen részt veszünk, ezért a kar rendszeres támogatónk. Iskolanapon szendvicseket készítenek nekünk, cserébe mi fanfárokkal üdvözöljük a friss diplomásokat. Persze olyan helyzetek is vannak, amikor nem kérünk semmit. Akadnak furcsa igények is: a palicsi vitorlásklub mazsorettek mellé kért zenét, de a menet közbeni zenélés nem jellemző ránk, a dobtanárunk viszont mégis kitalált egy áthidaló megoldást.

Milyen versenyeken vettek részt a diákok a közelmúltban, és várnak-e rájuk újabb megmérettetések a közeljövőben?

– A hónap elején Nagybecskereken szép eredményt értek el a zongoristáink. Első díjat kaptak Bíró T. Ildikó diákjai, Minja Vuković és Tót Zsuzsanna, Mirna Mikrov Stes tanulója, Milica Janović, Szálas Angéla osztályából Bognár Nóra, valamint Tot Bojnik Timea, akit Sóti Szobonya Emőke készített fel. A šabaci fiatal zongoristák nemzetközi versenye is ekkortájt zajlott. Ezen első lett Matković Krisztina, második Lévai Boglárka (felkészítő tanáruk Máté Krisztina), ugyancsak első díjat kapott Pejčić Nevena, másodikat Dafna Katarina (Sóti Szobonya Emőke tanárnő tanulói), Bulović Aleksandra és Bálint Melitta harmadik díjban részesült (Bíró T. Ildikó a tanárnőjük), Székely Mária diákjai közül Csőke Andrea és Kuktin Adrienn másodikok, Forgó Tímea harmadik lett, Német György pedig dicséretben részesült. Szintén Belgrádban, a fúvósok és zongoristák nemzetközi versenyén Varga Dániel és tanára, Peity Nikola lettek az elsők. Vár még ránk a belgrádi zongora- és fúvósverseny, amely március 26-án kezdődik, május elején pedig szintén egy köztársasági szintű megmérettetés lesz Knjaževacon, ahol a szólósaink, a kamaraegyütteseink és a zenekaraink is versenyezhetnek.