2024. szeptember 3., kedd

Ismét eljön a dzsessz ideje

A második Jazzik nemzetközi fesztivál tervezett műsora

Az idei Jazziket a szervezők gazdagabbra és színesebbre tervezik, mint a tavalyit. Ismert és elismert fellépők érkeznek a világ több tájáról: az Egyesült Államokból, Brazíliából, Magyarországról és Horvátországból, de hazai zenészek is játszanak majd. Kísérőrendezvények is lesznek: műhelymunkák, könyvbemutatók, kiállítások, éjfél utáni laza hangulatú zenélések...

A második Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál az Up&Up szervezésében zajlik majd április 15-én és 16-án. A szervezőgárda élén Bunford Sanja és Gábor, valamint Horváth Zoltán-Colos állnak. A neves vendégeken kívül az idén is nagy figyelmet kapnak a szabadkai Zeneiskola növendékei, akik tavaly óta nevet adtak a formációiknak, fejlődésük pedig mind a dzsesszfesztivál, mind a Zeneiskola dzsessztanszakának létjogosultságát bizonyítja.

Bunford Gábor elmondta, hogy a Jazziknek lesz egy bevezető estje április 9-én a Mladostban, azaz a Gyermekszínház színpadán, 20 órától. A Junior Jazziken a szabadkai Zeneiskola növendékei dzsesszesített gyermekdalokat adnak elő, a belépés díjtalan.

(A friss és dinamikus (még ha a kép nem is ezt sugallja) magyarországi Special Providence is fellép a fesztiválon)

A Jazzikre április 15-én és 16-án kerül sor:

– Ősszel kezdtük a szervezést, mivel a neves zenészek legalább fél évre előre foglaltak. Örülünk, hogy két világszerte ismert zenész európai turnéja egyik állomásaként Szabadkát is fellép. Az egyikük a Grammy-díjra jelölt amerikai énekesnő, Carla Cook New Yorkból, a másikuk pedig Hamleto Stamato is, aki Brazíliából érkezik kvintettjével. A közönség minden bizonnyal élvezi majd a latin és bossa nova hangokat olyan zenészek előadásában, akiknek ezek a ritmusok úgymond a vérükben vannak. Bemutatkozik nálunk egy kiváló új magyarországi zenekar is, a Special Providence. Négy fiatal fiú alkotja a csapatot, akik sajátságos stílusú zenét, valamiféle progresszív, fúziós, erőteljes és dinamikus dzsesszt játszanak. Körbeutazták már a világot, és fellépéseiknek rendkívül jó visszhangjuk volt. Játszik majd Beefunk, azaz Voja Brković újvidéki gitáros is, aki évtizedek óta Bécsben él. Mostanában felvette a kapcsolatot híres hazai zenészekkel, a fesztiválon pedig sajátos acid dzsesszt hallunk majd tőle. Jellemző rá egyébként, hogy a repertoárjába beiktat Jimmy Hendrix-számokat is. Miodrag Marjanov, a szabadkai Zeneiskola gitártanára is fellép zenekarával – amelyben én is játszom –, és ízelítőt ad a nemrég megjelent Circus című albumából. A fő program az idén is a Jadran színpadon lesz – mondta Bunford Gábor, majd kitért arra, hogy a fesztiválon kiemelt figyelmet kapnak a zeneiskolások is. – A tavalyi Jazziken bemutatkozó diákok a The Birdland Project nevet választották, komoly terveik vannak, és saját szerzeményeket is hallhatunk tőlük. A zenekar tagjai, Roncsák Marcell (gitár), Forgács Ákos (basszusgitár) és Könyves Benkő (dobok) vendégzenészt is hívtak: Molnár Tamást, a Zeneiskola egykori növendékét, aki a grazi dzsesszakadémia másodéves hallgatója. Ő szaxofonon játszik majd. A szintén zeneiskolás The Young Swing Sextet is fellép, tőlük gitanes dzsesszt hallunk majd. Az együttes tagjai ismert szabadkai zenészcsaládok gyerekei, akik országos versenyeken is kiváló eredményeket érnek el, és eddig több mint száz díjat hoztak a Zeneiskolának. A fellépők közül megemlíteném még a Badawi&Juhász Duót, akik Tony Bennett és Frank Sinatra idejére emlékeztetnek majd bennünket, de hallhatjuk a kilencéves tehetséget, Pavle Zvekićet is, aki komolyan beatboxol – mesélte Bunford Gábor, és hozzátette, hogy köszönetet mond azoknak az alapítványoknak, magánszemélyeknek, intézményeknek, cégeknek, önkormányzatoknak, akik segítik a Jazziket.

Az idei fesztiválnak is lesznek kísérőrendezvényei, a Sax kávézóban a tavalyi Jazziken készült fényképeket állítják ki Molnár Edvárd, Szilágyi Nándor, Nikola Tumbas, Nikola Lučić és Aleksandar Plačkov fotósoktól. Ugyanitt a koncertek után éjjeli zenélés is lesz a fesztivál ideje alatt. Robert Tilly a Jazzik műsorvezetője lesz, sőt könyvbemutatót is tart, akárcsak Vid Jeraj Horvátországból. A színpadot Ledenyák Andrea rendezi, a minőségi hangtechnikáról pedig ez alkalommal is az Audio Solution gondoskodik Davčić Danijel hangmérnökkel az élén. Most is lesz zeneműhely a szabadkai Zeneiskolában, a szervezők pedig kiemelték, hogy mivel népszerűsíteni szeretnék a dzsesszt, nem szabtak borsos belépő árakat. Egy napra 350 dinár lesz, kettőre pedig 600. Sokak örömére végre megjelenik a tavalyi fellépők CD-je, és az idén is terveznek felvételt készíteni.