2024. szeptember 3., kedd

„A pénzhiány áthúzhatja a terveinket”

A szabadkai Gyermekszínház négy országot érintő projektumban vesz részt

Ahol régebben az előadások kezdetére váró türelmetlen gyermeksereg hangoskodott, ott most jobb esetben munkások szerszámainak kalapálása hallatszik. Az egykori Jadran épületének omladozó részében ugyanis komoly munka folyik, de nem csupán az építkezés miatt. A Gyermekszínház kicsi irodáiban nagy tervek születnek.

Mondhatnám úgy is, hogy nagyok készítenek nagy terveket, kicsi helyen, kicsiknek. Árokszállási S. Márta, a színház igazgatója számolt be az elképzeléseikről: – Egy március elején meghirdetett uniós pályázatra jelentkeztünk. Ez a projektum május elején indul, két évig tart, és az egri Harlekin Bábszínház lesz a vezetője. Négy ország fog össze: Lengyelország, Románia, Magyarország és Szerbia. A fő téma a zene lesz, amit három részben dolgozunk fel. Az elsőben a klasszikus muzsika ápolására és annak gyerekekkel való megszerettetésére fektetjük a hangsúlyt. Mindegyik színháznak országa ismert zeneszerzőjét illik választania. Hosszas tépelődés után mi Stevan Hristić Ohridi legendáját választottuk, mert úgy gondoljuk, hogy látványban is ezt tudjuk a legközelebb hozni a gyerekek világához. Mivel ez szöveg nélküli előadás lesz, a magyar és a szerb társulat is részt vesz benne, a rendezője pedig Veselka Kunčeva lesz Bulgáriából. A másik részben tizenöt perces etnozenei előadást kell létrehozni. A muzsikát Bakos Árpádra bíztuk, a rendező pedig Hernyák György lesz. A harmadik részt a kortárs zenének fogjuk szentelni, szintén Bakos Árpáddal, szeretnénk is kiadni egy CD-t a szerzeményeivel. A projektum felét az EU finanszírozza, a másik felének pénzelése pedig rajtunk múlik. Ehhez már kaptunk ígéretet Szabadka város részéről – mondta az igazgatónő, majd áttért a szegedi kapcsolatra: – Folytatódik az együttműködés a szegedi Kövér Béla Bábszínházzal. Március 23-án a szabadkai Szabadegyetemen tartunk műhelymunkát.

(Jelenet a Pelenkás színház – Színes mese című előadásból, amelynek – a nagy sikerre való tekintettel – már készül a második része)

A zenén kívül a víz is az egyik központi témánk lesz, pontosabban a szennyezettsége, de ez már egy másik, IPA-projektum, amelyben szintén Szeged a partnerünk. Úszó színházat hoznánk létre, készítünk egy előadást, amelyben Budanov Márta, Szloboda Tibor és Kálló Béla játszanak, és különböző Tisza-menti településeken mutatjuk be. EZ is előfordulhatna, hogy vinnénk magunkkal a közönséget. Szarapka Tibor szobrászművész is velünk utazna, hajónk fedélzetén műhelymunka folyna, szobrokat készítenénk, amelyeket a parton hagynánk, hogy az embereket a környezetvédelemre emlékeztessék. Egy dokumentumfilm készítését is tervezzük, amely szintén a szennyezettségről szólna. A hajószínház csak akkor valósul meg, ha összejönnek rá a pénz. Az előadást viszont mindenképpen elkészítjük. Az biztos, hogy erre ebben az évben még nem kerül sor, inkább jövőre – ecsetelte az igazgató.

A görög vitéz és Holle anyó is utazik

– Március 20-án részt veszünk a Kecskeméti Napokon, ahova Fridrik Gertrúd Holle anyója megy, sőt májusban a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban is fellépünk majd, méghozzá az ottani Országos Gyermekszínházi Szemlén, ahova Vörös Imelda Csipkés mese című monodrámáját visszük. Szintén ebben a hónapban készülünk a Gyermekszínházi Fesztiválra, és Szegeden is vendégszerepelünk. A rettentő görög vitéz is utazik, készül egy kotori és egy kragujevaci fesztiválra, sőt Montenegróba is. Elhívták Boszniába, Banja Lukába is, de arra októberben kerülne sor, és nem kockáztathatjuk a színészek egészségét, hiszen ez egy szabadtéri produkció, amelyben a szereplők igencsak lengén vannak öltözve. Az előadást kiegészítjük Kálló Bélával, aki szerbül meséli a történetet, de megnehezítettük a dolgát, mert gólyalábakon fog szónokolni – mondta Árokszállási S. Márta, majd áttért a tájolásra és az új elődadásokra: – Sikeresen tájoltunk a Pelenkás színház – Színes mesével, jól jött ez, hiszen nincs saját színpadunk. Emellett pedig kötelességünknek érezzük bemutatni olyan helyeken, ahova ritkán jutnak el színházak. Ha csupán néhány gyerekről van szó, akkor is. Készül az előadás második része, sőt Kiss Bartal Rita egy monoprodukciót is rendez, amelyben Budanov Márta játszik majd. Jövő hónapban megindulnak az Óz, a nagy varázsló próbái Litvai Nelli szövege alapján, Péter Ferenc rendezésében. Vörös Imelda egy újabb előadást készít, ami ökológiai témájú lesz, előtérbe a textíliát helyezi, a munkába pedig bevonjuk a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatóit is. Tervbe vettünk még egy előadást, a Gyáva tigrist, amit Vörös András magyarországi rendező készítene. Közben újból elindultak a színház körüli munkálatok. Abba sajnos nem mernék belebocsátkozni, hogy mikor fejeződnek be végleg, mert nem szeretnék reményt kelteni, majd melléfogni. Annyi biztos, hogy az idei Gyermekszínházi Fesztiválra még nem készül el a színház. Ahhoz, hogy kinyissuk a színpadot és a nézőteret, további hatmillió dinárra van szükség. Jelenleg a klimatizáció körüli munkálatokat intézzük, de utána már nem marad sok tennivaló – tudtam meg az igazgatótól.