2024. augusztus 18., vasárnap

Mekkora a szaktanár-hiány?

A Hazaérsz program keretében hamarosan tanácsadás a friss diplomások számára

Egy közoktatási felmérés elvégzését tervezik a Hazaérsz program keretében, amellyel betekintést nyernek a szakkáderszükségletről a vajdasági általános iskolák és középiskolák magyar tagozatain.

– Arról szeretnénk információkat kapni, hogy mekkora a hiány a szaktanárokból, és milyen megüresedések, álláslehetőségek várhatóak a közeljövőben, illetve arról is, hogy az iskoláknak milyen ésszerűsítési igényeik, javaslataik vannak. Így az érdeklődő fiatalok tájékozódhatnak, hogy milyen piacképes tanári szakot érdemes választaniuk – hallottuk Szálas Tímea programkoordinátortól.

A Szülőföld Alap által támogatott Hazaérsz program kereteiben mutatják be hamarosan Szabadkán, Újvidéken és a tervek szerint Szegeden is Szlávity Ágnes Állásvadász című könyvét. Ahogy azt Szálas Tímeától megtudtuk, ezt a kiadványt már eljuttatták az egyetemi könyvtárakba, az újvidéki Felsőoktatási Kollégiumba is, és a honlapon (www.hazaersz.eu) is olvasható. Ezen a honlapon kaphatnak az érdeklődők pályaválasztási és álláskeresési tanácsokat is a megfelelő szakemberektől e-mail kapcsolat útján. A Hazaérsz program részeként tavasszal Szabadkán csoportos tanácsadást is szerveznek frissen végzettek számára, tehát egyetemet, főiskolát és középiskolát végzettek számára egyaránt.

A honlap állandóan frissül, megtalálhatók rajta az oklevél-honosítással kapcsolatos információk, különböző pályázatok, hírek, aktualitások, az adatbázisba bejelentkezők pedig egy megfelelően kitöltött, a formai követelményeket kielégítő önéletrajzhoz is hozzájutnak.