2024. szeptember 3., kedd

Egy kis dzsessz gyerekeknek

A Jazzik Junior a szabadkai dzsesszfesztivál előrendezvénye

A Jazzik Junior szervezői a dzsesszt kívánják a legkisebbekkel is megkedveltetni. Ez valójában a Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál előrendezvénye, és Szabadkán tartják meg április 9-én 17 órai kezdettel, a Mladost épületében, azaz a Gyermekszínház színpadán. Erről az új kezdeményezésről számolt be Mészáros Armand basszusgitáros, a szabadkai Zeneiskola felkészítő tanára.

Milyennek képzeljünk egy kimondottan kisgyerekeknek szánt dzsesszkoncertet?

A gyermekeket a szüleikkel várjuk, mert ezzel a rendezvénnyel elsősorban a dzsessz népszerűsítése a célunk. A belépés díjtalan, és szeretnénk, ha ez a zeneirányzat eljutna a kicsikhez is. A repertoárt külön hozzájuk igazítottuk: gyermekdalokat adunk elő megdzsesszesítve, szerbül és magyarul. Nagy szerephez jut a szabadkai Zeneiskola dzsessztanszaka. Fellépnek diákok és tanárok egyaránt, három formációban, továbbá Kiss Anikó zeneiskolai tanár Ritmo Land ütőhangszeres zenekara, úgyhogy ez a műsor nem utolsósorban a szabadkai Zeneiskola növendékeinek is remek megmutatkozási lehetőség. A diákok közül Forgács Ákos (basszusgitár), Könyves Benkő (dobok), Roncsák Marcell (gitár), Szöllősy Dávid (gitár), Matiša Petra Leona (ének), Gál Júlia (ének) és Stojan Grubić (szaxofon) lép fel, míg Goran Evetović (dobok), Marjanov Miodrag (gitár), Bunford Gábor (szaxofon) és jómagam, tanáraikként erősítjük őket. Közülük már többen a tavalyi Jazziken is zenéltek. A próbákat a Zeneiskolában tartjuk. A repertoár a térségünkben jól ismert gyermekdalokból való szemezgetésből áll, és habár elsősorban a gyermekeket céloztuk meg velük, a dzsesszesített változatuk minden bizonnyal az idősebbek számára is érdekes. Mivel ez nálunk egy teljesen új próbálkozás, nagy bennünk a drukk és izgulunk, hogy milyen lesz az első Jazzik Junior.

Egy olyan szabad zeneműfajt, mint amilyen a dzsessz, hogyan lehet elfogadtatni a gyerekekkel?

A dzsessz-gyermekdalokat a kicsikhez ,,idomítjuk”, lesznek ugyan ütőhangszerek, de nem ijesztgetjük őket vad dobhangokkal, és az improvizációt sem visszük túlzásba. A koncert után a gyerekek megismerkedhetnek a hangszerekkel is, például az elektromos gitárral, a basszusgitárral, a kongával és a különféle ütőhangszerekkel. Nem mellékesen ének is lesz, hiszen az emberi hang úgymond a legtermészetesebb hangszer. Gondolnunk kell az utánpótlásra, és lehet, hogy valaki épp itt kap kedvet a zeneiskolához.

Leszögezhető tehát, hogy a dzsessz teljes mértékben összeegyeztethető a gyerekdalokkal?

A dzsessz nekem a zenélés közbeni zeneélvezetet jelenti, amikor újat is alkothatunk, az pedig teljesen mindegy, hogy melyik korosztályt szólítjuk meg. A gyerekdalok is ugyanolyan komolysággal születnek, mint a felnőtteknek szánt, sőt talán nehezebb is nekik írni. Most azt szeretnénk bebizonyítani, hogy a dzsessz univerzális műfaj, kortól független, és emészthető, akár a kicsiknek is. Legalábbis erre teszünk egy próbát. Ha ez sikerül, és nem mellékesen anyagi támogatást is kapunk rá, akkor egy CD-t is kiadunk dzsesszes hangzású gyerekdalokkal. A dzsessz népszerűsítéséhez egyébként az is hozzátartozik, hogy a szülőkkel érkező általános iskolások díjmentesen mehetnek be a Jazzik fesztiválra is, amelyre április 15-én és 16-án kerül sor.