2024. augusztus 18., vasárnap

Huszonötezer dináros hirdetés

Kevés a diákokat az osztálykirándulásokra kísérő tanároknak jóváhagyott napidíj? – Országos napilapban kell hirdetést feladni az utazási irodák számára, csillagászati összegért

Azok az iskolák, amelyek január 30-ig megszervezték az osztálykirándulásokat, még a régi szabályzat szerint tehették ezt. Nekik szeptembertől, és mindazoknak, akik ebben a tanévben még nem szerveztek belföldi osztálykirándulást, az új szabályzat szerint kell eljárniuk. Az osztálykirándulásokról szóló új szabályzat viszont hagy kívánni valót maga után.

– Mi még a régi procedúra szerint bonyolítottuk le a közbeszerzéseket, de ősztől nekünk is az új szabályok értelmében kell eljárnunk – hallottuk Goran Nikičićtől, a horgosi Október 10. Általános Iskola igazgatójától, aki azt is elmondta, tudomása szerint a napidíj összegét törvényileg úgy szabályozzák, hogy a havi átlagkereset öt százalékát kapja meg a tanár napidíjként az államtól, ez mintegy 2000–2500 dinárt jelent – nem diákonként, hanem ennyi a meghatározott napidíj –, s a szülők tanácsa ezen felül meghatározhat további napidíjat gyerekenként a kísérő tanár számára. Szerintem mindegyik iskolában kompromisszum kell, hogy szülessen a tanárok és a szülők között. Nem kis felelősség osztálykirándulásra vinni a gyerekeket, s a napidíjjal a tanárok munkáját kell megbecsülni. Szerintem a felelősséghez mérten túl alacsony ez az összeg, ez a 2000 dinár még akkor is, ha a szülők ezenfelül még 200–300 dinár napidíjat is megszavaznak gyermekenként – mondta az igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a horgosi iskolában a tanároknak jóváhagyott napidíj bruttó 250 dinár, a szülők tavaly ennyit szavaztak meg diákonként a tanár számára.

A horgosi iskolában már megvan a teljes program, hogy melyik osztály mennyiért, hova megy kirándulni. Az árakban benne van már a napidíj és a belépőjegyek is. Az elsősök Magyarkanizsára mennek 450 dinárért, a másodikosok Szabadkára és Kelebiára 1070 dinárért, a harmadikosok Újvidékre 1180 dinárért, a negyedikesek Belgrádba 1720 dinárért, az ötödikesek Versecre 1590 dinárért, a hatodikosok Oplenacra 2090 dinárért. 15–20 diákra jut egy kísérő. A hetedikesek, nyolcadikosok az év végi ballagási költségekre való tekintettel már ősszel voltak kétnapos osztálykiránduláson, az előbbiek Đerdapnál, az utóbbiak pedig Tarán.

Az új szabályzat értelmében az iskoláknak egy országos napilapban kell feladniuk hirdetést az utazási irodák számára, s mindez nem kevesebbe mint 25 ezer dinárba kerül. A jelentkező utazási irodák közül pedig az iskolában alakult bizottság választ.

– Ez az összeg felháborító! Ilyen gazdasági helyzetben 25 ezer dinárt kiadni egy hirdetésért megengedhetetlen. Ezen a pénzen az iskola vehetne táblákat vagy írásvetítőket. A szabályzat szerint viszont csak így lehet törvényesen eljárni. Nem tudom, hogy a jövő tanévben miből tudjuk előteremteni ezt a pénzt. Veszélybe kerülhetnek az osztálykirándulások – mondta Nikičić.

Van, ahol máris veszélybe kerültek a nagyobb távolságra való belföldi utazások. Ám úgy is fogalmazhatnánk, hogy az osztálykirándulásokról nem mondanak le, csak alternatív módszert keresnek egyes iskolák. Ilyen például a hajdújárási iskola is, ahol Szűcs Anna igazgatónőtől megtudtuk, idén a szülőkkel való közös megbeszélés eredménye az lett, hogy a diákok nem klasszikus osztálykiránduláson, hanem például kerékpártúrán vesznek részt. Így eljuthatnak a Ludasi-tóhoz vagy a Szelevényi erdőbe, megismerik a környéket. Az igazgatónő szerint a szabályok minden újabb változtatása a szülők pénztárcáját egyre jobban megviseli. Így látják a szülők is, akik zöme úgy gondolja, hogy ha túl magas a napidíj és az egyéb kiadás, egyszerűen képtelenek lesznek előteremteni a rávalót, s gyermekük majd nem mehet el kirándulni a társaival, ha egyáltalán az iskola szervez osztálykirándulást.