2024. augusztus 18., vasárnap

Válaszd a választhatót!

Tanácskozás a nemzeti történelem és a néprajz oktatási lehetőségeiről – A tartalmasított választható tantárgy megoldást jelenthetne

A Magyar Nemzeti Tanács állásfoglalása szerint a választható tantárgyak keretében lehetne tanítani a történelemkönyvekből kimaradt nemzeti történelmi tartalmakat, illetve foglalkozni azokkal a témákkal, amelyekre nem jutott elég idő. Ez a választható tantárgy adna teret a néprajzoktatásra is.

Erről az elképzelésről dr. Papp Árpád elnöki tanácsadóval beszélgettünk. Mint mondta, az MNT-nek kezdeményező szerepet kell játszania, és ezért szervez hamarosan olyan szakmai konferenciát, ahol a történelem és néprajzoktatás hiányosságait vitathatják meg a szakemberekkel, és kereshetnek közösen megoldást.

– Kevés óraszám áll rendelkezésre a magyar történelem oktatására. Ez az a hiátus, aminek apropóján elkezdtünk azon gondolkodni, hogy hogyan, mit lehetne ebben a kérdésben tenni, és arra az állásfoglalásra jutottunk, hogy tartsunk egy szakmai megbeszélést, és terítékre tegyük a történelemtanítás hiányosságából fakadó problémákat. Meghívjuk a tankönyvek szerzőit, azokat, akik a magyar történelem részt írják, de természetesen a tankönyveket használó tanárokat is várjuk. Itt nemcsak a történelemről van szó, hanem a néprajztanításról is. Az egyiket a másik nélkül nem lehet megérteni. A lehetőség a szabadon választható tantárgyak körében van. Minisztériumi jóváhagyással az alsó osztályokban megvan a néprajzi hagyományok tanítására a lehetőség, felsősöknél is van ilyen tantárgy, mindennapi élet a régmúltban nevet viseli. A törekvésünk abba az irányba fog hatni, hogy a középiskolásoknak is legyen ilyen választható tantárgyuk, mert jelenleg nincs. Hiány tehát csupán középiskolában van, de a középiskolások számára szervezett, az immár négy éve futó Mennyire ismerjük egymást című program is lehetőséget ad a történelem és a néprajz tartalmak elsajátíttatására. A cél a választható tantárgyak tartalommal való megtöltése. Lényegében szabad kezet adnak az oktatónak, hogy mit tanít ezeken az órákon. Ami például kimarad a történelemtanításból, az bekapcsolható a választható tantárgy keretében a néprajzoktatásba, vagy arra is lehetőség lenne, hogy átbeszéljenek bizonyos témákat, amire a történelemórákon nem tudtak elég időt szánni. A szakma bevonásával az MNT egy olyan dokumentumot kíván az asztalra tenni, és a minisztériumnak jóváhagyás céljából továbbítani, amely a hiányosságokat tudja orvosolni. Nekünk az a fontos, hogy közakarat nyilvánuljon meg. Lehetőség az, hogy nem bántva a kötelező tananyagot, a szabadon választható tantárgyat töltjük meg olyan tartalommal, ami a lelkünknek és a közösségünknek megfelel.

A néprajz oktatásának lehetőségeiről május közepén szerveznek szakmai konferenciát, hasonló jellegű tanácskozást rendeznek majd a nemzeti történelmi tartalmakkal kapcsolatban is, s amellett, hogy külön-külön kiértékelik a két szakmai tanácskozás eredményeit, össze is kívánják hangolni, egyeztetni azokat, s írásos formában megfogalmazni a javaslatokat.