2024. július 18., csütörtök

Ne változtassuk meg a világot!

Tévéjegyzet

Az igazi forradalom az, hogy nem változtatjuk meg a világot – ez az üzenete egy környezetvédelmi tévéreklámnak, amely bármennyire is banálisan hangzik, létjogosultsága igenis van. Mégis célszerűbb lett volna egy frappáns megfogalmazás a hatás érdekében. Még akkor is, ha a világpolitika és -gazdaság sem ettől, sem attól nem válik hajlíthatóbbá.

A tévé viszont figyelemfelkeltéssel, ismeretterjesztéssel, sőt reklámokkal is sokat tehet a természet megszerettetéséért, ami lényegében a környezetvédelem magva.

Talán nincs is olyan ember, aki ne figyelte volna lenyűgözve kisgyerekkorában egy hangyaboly életét, az állatok jövés-menését, sürgölődését. Ezeknek a társas életmódot folytató rovaroknak a tevékenysége valóban fantasztikus, arról nem is beszélve, hogy hányféle fajuk fordul elő a Földön. Csak néhány példa: egyesek rabszolgákat tartanak, mások – a levélvágó hangyák – valóságos kertészek. Gombakertjeikben termelik meg saját táplálékukat. Vannak, amelyek hosszan tartó háborút viselnek szomszédaik ellen, sokuk elől még a nagyobb testű állatok számára sincs menekvés. Ezt a hihetetlenül változatos rovartársaságot a Hangyák című angol ismeretterjesztő film által ismerhettük meg, de szinte felsorolni sem lehet a különböző ismeretterjesztő sorozatokat, kisfilmeket, dokumentumfilmeket melyeket kisebb mértékben a közszolgálati csatornák: m1, m2, Duna TV kínál, vagy teljes egészében a Spektrum, Discovery, Animal Planet, National Geographic. A szerbiai állami csatornák e tekintetben igencsak elmaradnak.

Bár a környezetvédelem nagyszerű és nemes cselekedet, tenni érte nem is olyan egyszerű. A fejlettebb világban az interaktív televíziózás segítségével kísérleteznek megteremteni hozzá a kellő motivációt. Egy brit terv a szelektív hulladékgyűjtőkben elhelyezett üvegekért, konzerves dobozokért, műanyag palackokért pontokat ad a részt vevő polgároknak, amelyeket az iTV (interaktív tévé) platformon ellenőrizni és rendszerezni tudnak, majd a hozzájárulással összhangban bizonyos százalékot leírnak például a helyi adójukból, vagy maguk a résztvevők felajánlhatják a város iskolájának sportszervásárlás céljából. A kreatív ötlet nagyszerűsége abban rejlik, hogy a szelektív hulladékgyűjtés követhető és átlátható tevékenységgé válik a néző számára.

Nincsenek nagy szavak, csak kis tettek – hangzott egy másik, igen ismert szlogen, méghozzá a mobilgyártó Nokiától. A tisztább és a biztonságosabb környezet megteremtése érdekében indított a finn világcég akciót, mondván, hogy azzal is sokat teszünk a természetért, ha leadjuk régi készülékünket. Le is adnánk, nemcsak a mobilkészüléket, hanem sok minden mást is, ha lenne hova. Viszont a „varázsdobozban” unos-untalan ismételt szlogen elültette az agyunkban azt, ami nagyon fontos: kis tettekkel juthatunk eredményre, vagyis juthatunk el addig a pontig, hogy „ne” változtassuk meg a világot.