2024. augusztus 18., vasárnap

Virtuális vállalatok

Két szabadkai középiskola diákjai működtetnek majd virtuális cégeket – Tanúsítványukkal kedvező hitelekhez is juthatnak majd

Egy évig működő vállalatokat alapítanak a szabadkai Politechnikai Középiskola és a Műszaki Középiskola diákjai a Norvég Királyság, az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Gazdasági Minisztérium és a szabadkai önkormányzat által támogatott Diákok vállalatalapítása elnevezésű program során. A Politechnikai Középiskolában megtartott programismertetőn megtudtuk, a projektum a szakiskolásoknak szól, akik virtuális vállalatuk létrehozásával és működtetésével megismerhetik, hogyan kell céget alapítani, mi minden szükséges annak fenntartásához, működtetéséhez.

A két középiskolában két-két tanár nyolc-nyolc vállalatot hoz létre 4–5 fős csoportokat alkotó diákokkal, akik valamilyen terméket forgalmazhatnak vagy valamilyen szolgáltatást nyújthatnak, igazgatót választanak, könyvelést vezetnek, reklámozzák magukat, esetleg még szponzorokat is keresnek.

A diákok a húsvéti ünnepek után elkészítik az üzleti tervüket, amelyet elküldenek az illetékes minisztériumoknak, s ha júniusban ezt jóváhagyják, akkor Szabadka város 18 ezer dinárt ad a virtuális vállalat létrehozásához és éltetéséhez. Ez a pénzösszeg már korántsem virtuális. A vállalatalapító tanulók termékeiket természetesen nem bocsáthatják kereskedelmi forgalomba, de iskolán, valamint családi, baráti körön belül kereskedhetnek, a bevétel pedig az övék lesz. A diákok cégeinek működtetése egy évig, ez év szeptemberétől 2010 szeptemberéig zajlik. A résztvevők a program végén tanúsítványt kapnak, amellyel prioritást élveznek a Start Up hiteleknél, ha majd valóban szeretnének valamilyen vállalatot alapítani.