2024. szeptember 3., kedd

Az amerikai kontinensről is érkeznek fellépők

Ezen a hétvégén Jazzik Junior, a következőn Jazzik 2011

Szabadkán már érezni az izgalmat a dzsesszrajongók körében, hiszen nemsokára sor kerül a második Jazzik nemzetközi dzsesszfesztiválra. Az idei program is igen színesnek ígérkezik, fellépők érkeznek az amerikai kontinensről, bemutatkozik egy magyarországi együttes is, hallhatunk majd kilencéves beat boksz tehetséget, éneklő fogorvost, zeneiskolás növendékeket stb. A rendezvényről bővebben Bunford Gábor és felesége Sanja, Mészáros Armand, Goran Evetović, Robert Tilly és Miodrag Marjanov számoltak be.

Bemelegítő már szombaton, április 9-én lesz, 17 órától a Mladost épületében lesz. Ekkor a legkisebbek ismerkedhetnek meg a dzsesszműfajjal, jól ismert gyermekdalokon keresztül. A fellépők a szabadkai Zeneiskola növendékei és tanárai, a belépés ingyenes.

Következő hétvégén, pontosabban április 15-én és 16-án (péntek-szombat) zajlik majd a Jazzik, amelyre idén is érkeznek világhírű előadók, a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal tehetségekre is, hiszen a fesztivál fontos részét képezi a dzsessz népszerűsítése. Ennek kapcsán tudtuk meg, hogy ettől az évtől kezdve a szabadkai Zeneiskolában alsó fokon is nyílik majd dzsessztanszak.

A Jazzik első napján fellép: a The Young Swing Sextet Zeneiskolai együttes, Miodrag Marjanov Quintet, új Circus című albumának bemutatásával, a káprázatos hangú Carla Cook és zenekara New Yorkból, továbbá a Special Providence Magyarországról. Másnap a The Birdland Project zeneiskolás csoport kezd, szerzői dalokkal. Őket követi a kilencéves Pavle Zvekić mini Beat Box tudománya, aki egyébként zongorázni tanul a Zeneiskolában. Fellép a Badawi&Juhász duó is, előbbi az éneklő fogorvos, továbbá az eredeti latin ritmusú Hamleto Stamato Band Brazíliából, és Voja Brković azaz Beefunk. Ez csak a fő program, amely a Jadran színpadon lesz mindkét nap 20 órától, emellett több helyszínen is zajlanak majd kísérőrendezvények. A jegyek ára két napra 600 dinár és jár hozzá a tavalyi Jazzikről kiadott CD, egy napra pedig 350 dinár. Az általános iskolások szülői kísérettel ingyen bemehetnek. Jegyek válthatók a Sax kávézóban, a Plato könyvesboltban és a Jadran pénztárán.