2024. július 18., csütörtök

Rehabilitációs központ épül

Együttműködési megállapodást írt alá a Gerontológiai Központ és a szegedi klinikai központ

A Gerontológiai Központ és a szegedi Szent-György Albert Klinikai Központ együttműködési szerződést írt alá. A szabadkai intézet évek óta egy rehabilitációs központ megépítését tervezi, korábbi pályázatoknak köszönhetően a szükséges dokumentumok már el is készültek. A szegedi klinikai központtal való együttműködés pedig az IPA határon átnyúló projektumon keresztül éppen ennek a központnak a megépítését célozza meg.

– Az IPA projektum értéke megközelítőleg 400 ezer euró, és lehetőséget nyújt majd arra, hogy Szabadkán kiépüljön egy rehabilitációs központ, ugyanakkor pedig videokapcsolatot alakítsunk ki a rehabilitációs központ és a szegedi neurológiai klinika között, aminek a lénye az, hogy a két város szakemberei közösen állítsák fel a diagnózist, és ezáltal a páciensek a legmegfelelőbb ellátásban részesüljenek – emelte ki Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatóhelyettese.

– A Szabadkai Közkórházzal már van egy sikeres pályázatunk, mégpedig a szklerózis multiplexben szenvedő betegek diagnosztikájában működik együtt a szabadkai és a szegedi intézet. A Gerontológiai Központtal való együttműködés lényege pedig a neurorehabilitáció területén való együttműködés, vagyis a szakmai tapasztalatcsere mellett a nemzetközileg elfogadott eljárások mindkét intézetbe való bevezetése. Itt Szabadkán infrastruktúra kialakítását célozza meg a projektum, mi pedig Szegeden készülékeket szeretnénk beszerezni – tudtuk meg dr. Vécsei Lászlótól, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Általános Orvostudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanárától, a Neurológiai Klinika szakorvosától.