2024. július 18., csütörtök

Ha mozi is lesz, a színházépület elveszíti rendeltetését

A Cineplexx legalább hárommillió eurót ruházna be a szabadkai Népszínház épületébe, de semmilyen felelősséget nem vállal

A Cineplexx Kft. szerbiai vállalat egy szándéklevelet intézett a Népszínház igazgatóbizottságához, miszerint egy 6000 négyzetméteres területet venne bérbe az épülőben levő objektumból, és mintegy 3 millió eurót szeretne beruházni, hogy egy többtermes mozit működtethessen az épületben. Szabó Zsombor építész, az igazgatóbizottság tagja elmondta, hogy éppen ennek a szándéknak a jóváhagyása mutat rá arra, hogy a szabadkai Népszínház épülete egy megalomán terv áldozata.

Az igazgatóbizottság tegnapi ülésén döntött a Cineplexx Kft. szándékleveléről. Mint azt Szabó Zsombortól megtudtuk, az igazgatóbizottság ülésén a szavazás alkalmával öten elfogadták, ketten ellenezték a mozi létrehozását ebben az épületben, egy személy pedig tartózkodott. Szabó Zsombor arról számolt be a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség által delegált két személy, Szabó Zsombor és Újhelyi Ákos miért ellenezte a mozi létrehozását a Népszínház épületében.

– Az a 6000 négyzetméternyi terület az épület megközelítőleg 40 százalékát foglalná el. Ez azt jelenti, hogy a színháznak erre az épületrészre nincs szüksége, vagyis a régi épületet nem is kellett volna lebontani. Egyesek azt akarják bizonyítani, hogy történik valami a színház körül azzal, hogy mozit alakítanak ki az épületben – emelte ki Szabó Zsombor.

– Az igazgatóbizottsági ülésen olyan döntés született, hogy a tervező a Cineplexx szándéklevele alapján a meglévő lehetőségek keretei között találjon megoldást a mozi létrehozására. A vállalat ugyanakkor 6 mozitermet szeretne létrehozni, két nagyobbat és négy kisebbet, összesen 600 férőhellyel. Ugyanakkor kísérőtartalmakat is előirányoztak, de nem tudjuk pontosan, ez mit takar. A szándéklevélben ugyanakkor kiemelik, hogy a befektetett pénzösszeg mértéke attól függ, hogy a vállalat hány termet bérel majd a későbbiekben. Vagyis a beruházó 6 moziterem kiépítésére tart igényt, de ez egyáltalán nem kötelezi arra, hogy mind a hatot bérelje is. A minimális összeg, amit befektetnének 3 millió euró, de a levél egyáltalán nem tér ki arra, hogy ezért a beruházásért a város milyen felelősséget vállal magára. A levélben ugyanakkor azt is kiemelték, hogy amennyiben november elsejéig nem módosítják a terveket, a mozivállalat elállhat a beruházástól – mondta az építész.

– A színház a kultúra temploma. Ezt gyalázta meg a Demokrata Párt a többségi igazgatóbizottsági döntéssel, miszerint egy kommerciális funkciót betöltő mozit helyeznének el a színház termei közé – emelte ki Újhelyi Ákos.

Szabó Zsombor, a VMSZ szabadkai szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján rámutatott, az épület építési munkálatainak finanszírozása nagyon bizonytalan és átláthatatlan. A tervezőnek a már elkészült tervekért – amelyek alapján megkezdték az építkezést – sem fizettek, most pedig a módosítást követelik tőle. A tervezőcsoportnak, Szabó tudomása szerint, 70 millió dinárral tartoznak.

– Én, aki éveken keresztül az építészetben dolgoztam, azt kell mondjam, hogy a színház egy légvár. Kérdeztem is Kasza Józsefet, hogy ki fogja kiadni a tervezési feladatot. Azt a választ kaptam, hogy az igazgatóbizottság nevében ő írja majd alá a megbízást. De hogy az igazgatóbizottság lenne az a szerv, amely a terv módosításában kompetens, az már más téma – mutatott rá Szabó Zsombor. Hozzátette, eddig az épületre 480 millió dinárt költöttek, ugyanakkor a szabadkai költségvetésből havonta 2000 eurót különítenek el arra, hogy a meglévő konstrukciót megvédjék a talajvíztől.