2024. július 17., szerda

MEGÖLNI ZORAN ĐINĐIĆET

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Pénteken lesz az ősbemutatója az Újvidéki Egyetemista Kultúrközpont Fabrika nevű klubjában a Megölni Zoran Đinđićet című színpadi műnek. A darab Rajko Đurić és Zlatko Paković azonos című művének motívumaira épül, a színpadi adaptációt és a rendezést is Paković jegyzi. A néhai miniszterelnök elleni merényletet feldolgozó előadást szimbolikusan tartják meg éppen október 5-én, a Milo šević -rezsim bukásának 12. évfordulóján – mondta a rendező, aki úgy véli, ezzel az előadással vesznek elégtételt azokon, akik vágytak erre a gyilkosságra, majd hasznot is húztak belőle.

Az előadás szereplői: NikolaĐuričko, Elor Emina, Bojan Dimitrijević-Pikac, Jovana Stipić, Igor Filipović és Milijana Makević; díszlettervező: Nikola Džafo és az Art Klinika; zene: Božidar Obradinović; dalszöveg: Tomislav Marković.

A FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR SZERBIAI ÍRÓK NÉLKÜL

A világ legnagyobb és legjelentősebb könyvmustráján, az október 10-e és 14-e között zajló Frankfurti Könyvvásáron egyetlen író sem képviseli hivatalosan Szerbiát. Távolmaradásuk oka anyagi természetű: meghívásukra a gazdasági válság miatt nem jutott pénz – állítják a reszortminisztériumban. A Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumnak és a Szerbiai Kiadók és Könyvkereskedők Egyesületének lesz ugyan egy közös standja, ahol szerepel majd a szerbiai könyvtermés és különféle katalógusok, de a kötetek szerzői nem lesznek jelen, hogy személyes jelenlétükkel hozzájárulhassanak a kiadványok promóciójához. (-p-)