2024. július 18., csütörtök

Teológiai főiskolára van szükség

A katolikus egyház és az oktatási minisztérium bilaterális egyezményt írnak alá az oktatási rendszerrel kapcsolatban

A napokban Szerbiába látogatott dr. Zenon Grocholewski bíboros, a Római Katolikus Nevelési Kongregáció prefektusa, akinek elsődleges úti célja a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium fennállásának ötvenedik évfordulójának megünneplése volt, mégis sort kerített arra is, hogy Žarko Obradović oktatási miniszterrel tárgyaljon.

– A miniszterrel folytatott beszélgetés során kiemeltük a Szerbiában felmerülő gondokat. A miniszter hajlandóságot mutatott arra, hogy egy olyan bilaterális egyezményt írjunk alá, amely alapján definiálva lenne az egyetemi tanulmányok fejezeteinek kétoldali elfogadása. Vagyis a szerb állam elismerné a katolikus egyház által akkreditált egyetemeket, és a katolikus egyház is elismeri majd a szerbiai egyetemek által megfogalmazott programokat – tudtuk meg a bíborostól a szabadkai látogatásakor megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: – Reményeim szerint Szerbiában létrehozhatunk majd még egy oktatási intézményt, főiskolát, amely a hittudományok tanulmányozásával foglalkozik majd. Hiszen jelen pillanatban a szerbiai diákok kénytelenek külföldre utazni, amennyiben teológiai tanulmányokat szeretnének folytatni – mondta.

Német László nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia főtitkára kiemelte, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium az egyetlen katolikus tanintézmény Szerbiában, ennél többre lenne szükség.

– Sajnos Szerbiában sem a pravoszláv, sem a katolikus egyház nem túlságosan aktív az iskoláztatás terén. A pravoszláv egyház is csupán egy Hittudományi Kart működtet a Belgrádi Egyetem keretében, de sem ők, sem pedig a katolikus egyház nem rendelkezik olyan tanintézménnyel, amely a keresztény értékek szellemében készítené fel a fiatalokat. A legnagyobb kihívás a számunkra az, hogy az iskoláinkban ne csak a tudást adjuk át, a lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek a világ legnagyobb találmányaival és a régi hagyományok értékeivel, hanem olyan személyeket engedjünk ki a kezünk közül, akik intellektuálisan, valamint szociális-politikai szempontból is meg tudják állni a helyüket a családban, illetve abban a társadalomban, ahol élnek. A legutóbbi népszámlálás szerint a több mint 7 millió polgárból legalább 6 millió keresztény, akik eddig még soha nem hallatták hangjukat a parlamentben. Azt gondolom az a legnagyobb kihívás a számunkra, hogy a katolikus egyház olyan irányba haladjon, amellyel sokkal többet el tudnánk érni az oktatás terén. Büszkék vagyunk a Paulinumra, mégis az oktatás terén sokkal többet el tudunk érni – emelte ki Német László megyéspüspök.