2024. július 16., kedd

Tóték ismét dobozolnak

Örkény István emlékére nyílt kiállítás az Újvidéki Színházban
(Fotó: Dávid Csilla)

Totovi/Tóték címmel kiállítást rendeztek kedden az Újvidéki Színház előcsarnokában Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából. Az apropót az Örkény-emlékév mellett az adta, hogy a Tótékat, a szerző legismertebb drámáját nemcsak Vajdaságban, de az egykori Jugoszlávia több városában is színpadra állították az elmúlt évtizedek során.

A Vajdasági Színházmúzeum a centenáriumra készülve a Tóték szabadkai, újvidéki, belgrádi, nagykikindai, kragujevaci, szarajevói, tuzlai és zágrábi előadásainak fellelhető dokumentumait (plakátokat, fényképeket) gyűjtötte össze és állította ki.

Az írónak emléket állító kiállítás létrehozása mellett a szervezők célja az volt, hogy a felnövekvő nemzedéket is megismertessék Örkény életművével. A Tóték című kiállítás előkészítésébe bekapcsolódtak az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium és a Mileva Marić Einstein Műszaki Iskola diákjai is tanáraikkal – tudtuk meg Bancsi Ildikótól, a kiállítás alkotójától.

A keddi megnyitón részletek hangzottak el magyar és szerb nyelven az Örkény-drámából, illetve levetítettek néhány filmre vett epizódot a szabadkai Népszínház és a nagykikindai amatőr színház egykori előadásából. A megjelenteket köszöntötte Sirató Ildikó, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetője, a tárlatot pedig L’uboslav Majera rendező nyitotta meg.