2024. szeptember 3., kedd

A sötétség eluralta a színpadot

A szabadkai Gyermekszínház az U tami előadással szerepelt a nagybecskereki színházi fesztiválon

A 61. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja még javában tart. Csütörtökön a szabadkai Gyermekszínház mutatta be az U tami ( Sötétségben ) című szerb nyelvű bábelőadását a nagybecskereki Toša Jovanović Színházban.

A fesztivál helyszínére való megérkezést az érzelmek elszabadulása követte, amikor is egymás nyakába borultak a különböző teátrumokban dolgozó színészek, alkotók, akik évente csak egyszer találkoznak. Előadások előtt, között vagy után a Zöld Harang színészklubban lehetett lazítani, amely eszembe juttatta, hogy Szabadkán is hiányzik egy hasonló jellegű meghitt hely, ahol alkalomadtán akár kisebb rendezvények is tarthatók. A Toša Jovanović Színház épületének láttán pedig kicsit irigykedtem a nagybecskerekiek szép színházára.

Az U tami című szabadkai előadás kevéssel 12 óra előtt kezdődött. A nézőtér megtelt diákokkal, akik nem rettentek meg a „sötétségtől”, de jól ráéreztek az előadásra. Ha tapsolni kellett, tapsoltak, ha csettinteni, azt is megtették és ha felváltva kellett leülni meg felállni, abban is részt vállaltak. Nem maradt el a végéről sem a vastaps, úgyhogy sikeres volt a szabadkai Gyermekszínház fellépése.

Az előadás utáni kerekasztal-beszélgetést Bojana Kovačević Petrović vezette, és részt vettek rajta az U tami szereplői, Gordana Vukov, Branislav Trifković, Boško Boškov, Vesna Borocki és Olivera Begović, valamint Árokszállási S. Márta, a színház igazgatója. A beszélgetés oldott hangulatban zajlott, Boško Boškov ezúttal is hozta a formáját, és megnevettette a részvevőket. Az igazgatónő közben elmesélte, hogy az előadást a bolgár Veselka Kunćeva rendezte Marija Stankova szövege alapján, amelyhez valójában sokat hozzátettek a színészek. Elmondta továbbá, hogy régóta csodálattal figyeli a bolgár bábosok munkáját, és azért kérte fel Veselka Kunćevát, mert Szerbiában kevés a jó bábrendező. Ezzel az előadással a szabadkai Gyermekszínház lépést tett annak érdekében, hogy a bábok visszakerüljenek a színpadra. A történethez az is hozzátartozik, hogy a produkció tavalyelőtt készült, és a teátrum helyiségeinek elhúzódó felújítása miatt különböző művelődési egyesületeknél próbálták. A bemutatót is Magyarkanizsán tartották Szabadka helyett. Innentől viszont szép utat járt be az előadás, sok fesztiválra eljutott és több díjat is nyert. Játszották Bulgáriában, Horvátországban és Boszniában is.

A beszélgetésen szót kaptak a színészek is. Gordana Vukov, akit a Fiúcska szerepében láttunk, az előadás mondanivalóját ecsetelte, hiszen az U tami nem csak a gyerekek sötétségtől való rettegését boncolja. Átültetve a felnőttvilágra, a sötétség a problémáktól való félelmet és velük való megbirkózást jelenti.

A többi színész a technikai részről is mesélt, mivel ilyen szempontból is igényes az előadás. Elmesélték, hogy rengeteg zsinór van a színpadon és komoly gyakorlat kell ahhoz, hogy ne bogozzák őket össze. Szóba került a zene is, amely rendhagyó módon dzsesszes elemeket tartalmaz, mostanában pedig egyre inkább kiderül, hogy a gyerekek igen fogékonyak a dzsesszre, természetesen a saját szintjükön.

A szabadkai Gyermekszínház előadását az oldott hangulatú beszélgetések alatt dicséretekkel halmozták el.

Arról, hogy a fesztiválon szereplő előadások közül mely részesül díjban, a vasárnapi díjkiosztáskor derül ki. A szabadkai Gyermekszínház a felnőtteknek és a gyermekeknek játszó vajdasági teátrumokkal együtt, erős konkurenciában egy kategóriában verseng a díjakért.