2024. szeptember 3., kedd

A közönség is énekelt

Lezajlott a második Jazzik szabadkai nemzetközi dzsesszfesztivál

A Miodrag Marjanov Band lenyűgöző, a The Young Sextet romantikus, Carla Cook elbűvölő, a Special Providence kemény, a The Birdland Project ígéretes, Pavle Zvekić lélegzetelállító, a Badawi and Juhász duó kellemes, a Hamleto Stamato Band vérpezsdítő, a Beefunk pedig dinamikus volt. Tömören így lehetne leírni, milyen hangulatot teremtettek az idei szabadkai Jazzik fesztivál fellépői. A rendezvényt Kornelije Kovač zenész, zeneszerző nyitotta meg, aki kihangsúlyozta, hogy Szabadka zenei, kulturális életének színvonalát emeli ez a rendezvény.

A kétnapos fesztiválnak külföldi fellépői is voltak, Carla Cook és együttese Amerikából érkezett. Ismert zeneszámokat játszottak, az énekesnő pedig utolsó dalánál, a Time after time-nál (Cyndi Lauper) még arra is rávette a közönséget, hogy vele együtt énekeljen. Másnap a brazil Hamleto Stamato igazi latin dzsesszel tüzelte fel a hangulatot. Kiválóan szerepeltek a szabadkai Zeneiskola növendékei is, a The Young Swing Sextet gitanes jazzt játszott, amivel romantikus hangulatot teremtett, a The Birdland Project pedig szerzői dalokra helyezte a hangsúlyt. A kilencéves Pavle Zvekić szájdobtechnikájától tátva maradt a közönség szája. A Miodrag Marjanov Band fülbemászó szerzeményeket mutatott be új albumjukról, a Circusról. A Badawi and Juhász duó Frank Sinatrát felidéző, kellemes, hangulatos kis koncertet adott. A kemény vonalat a magyarországi Special Providence képviselte, akik bátran ötvözték a metált a dzsesszel, és előrevetítették, milyen lehetne a dzsessz a jövőben. A fesztivált a szerbiai Beefunk zárta, dinamikus és pergő zenéjével.

Az idei Jazzik fesztivál látogatói elégedettek lehetnek, ugyanis a rendezvény változatosra sikeredett, a szervezők a dzsessz számos műfaját felvonultatták.