2024. szeptember 3., kedd

Nem Csáth szexualitásáról szól

Két színház repertoárján fog szerepelni a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának új előadása

Az Egy elmebeteg nő című előadás szabadkai bemutatója május 31-én lesz, 19.30-tól a Jadran színpadon, ezt megelőzően, május 25-én pedig a budapesti Thália Színházban mutatják be.

Az aktuális évad utolsó bemutatójához ért a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Immár harmadszor nyúlnak Csáth-darabhoz, a Zách Klára, és az Emma után az Egy elmebeteg nő naplóját viszik színre, ezúttal a budapesti Thália Színházzal karöltve. Erről az együttműködésről Mezei Zoltán, a Magyar Társulat igazgatója elmondta, hogy korábban is készültek már más színházakkal koprodukcióban előadások, de most más a helyzet:

– A Thália Színház keresett meg bennünket a közös darab kapcsán, és ez számunkra nagyon megtisztelő. Valamilyen módon az eddigi munkánk gyümölcse, hogy határon túl is figyelnek bennünket. Attól is rendhagyó ez az együttműködés, hogy hosszabb időre tervezzük. Az előadást párhuzamosan tartja repertoáron a budapesti Thália Színház és a szabadkai Népszínház – mondta a társulatigazgató.

Zimányi Zsófia, a Thália Színház igazgatója elmesélte, hogy két évvel ezelőtt, a Gézagyerekkel szerepelt náluk először a Magyar Társulat, amikor a POSZT legjobb előadásait mutatták be, az idén pedig Határtalan Fesztivál néven szerveztek egy rendezvényt, amelyre négy határon túli magyar produkciót hívtak meg, többek között A lápon címűt is:

– Színházunkban két stúdió működik, és megközelítőleg hatszáz előadást mutatunk be évente, saját társulatunk nincs, ezért is tölt el örömmel bennünket, amikor egy-egy jó csapatot elhívhatunk, ezúttal a szabadkai Magyar Társulatot – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Dömötör András fiatal magyarországi rendező első alkalommal dolgozik a Magyar Társulattat, de a sajtótájékoztatón uralkodó oldott hangulat is azt bizonyította, hogy megtalálta a közös hangot a Népszínház színészeivel: – Örömmel jöttem ide, mert a csapatnak jó híre van, és a nem mindennapi munkamódszerüknek is, hogy közösen, műhelymunkaformában hoznak létre előadásokat. Miután a Murlin Murlóról csupa jót hallottam, felfigyeltem a társulatra. Ez volt a közös munka első kiindulópontja, a második pedig Csáth. Az előadás Csáth-szövegekből építkezik, de nem róla szól. Nem a szexuális életét, és a morfinista világát taglaljuk, mint egyes irodalmárok, akiknek valószínűleg csak papíron létezik nemi életük. Nekem ez kicsit visszataszító, és ezzel nem foglalkozunk. Inkább egy elmebeteg nő és egy fiatal orvos viszonyát mutatjuk be, ő nem feltétlenül Csáth Géza – mondta a rendező, aki szerint nem dokumentarista darabot készítenek.

A sorrendben harmadik szabadkai Csáth-előadásban Pesitz Mónika, Kovács Nemes Andor, Ralbovszki Csaba, Pálfi Ervin és Szőke Attila játszanak, a címszereplője pedig ezúttal is G. Erdélyi Hermina, ő korábban Zách Klárát és Emmát alakította, most pedig az elmebeteg nőt.