2024. október 6., vasárnap

Dunatáji beszélgetés Székely I. Istvánnal

A Dunatáj Egyesülés szervezésében kedden Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban sor kerül a Dunatáji beszélgetések téli rendezvényére.

A hangulatos est vendége Székely I. István zombori születésű, világhírű zongoraművész, a Katarina Gurska Zeneakadémia tanára, a Liszt Ferenc Különleges Tehetségképző Iskola alapítója, a vendég vendége pedig Zsiga Pál hegedűművész, a Szabadkai Filharmónia igazgatója volt.

Móger Tímea költő, újságíró moderálásával beszélgettek a zenei barátságról, a szülőföld inspiráló, hazahúzó és megtartó erejéről, zenéről, csendről, zenepedagógiáról, családi és szakmai példaképekről, nagyságokról, jelenlegi fókuszpontokról, tervekről. Székely I. István egyebek mellett hangsúlyozta:

– Diákkorom óta fájó pont számomra, hogy el kellett hagynom Vajdaságot. Mindig kerestem a lehetőséget, hogy haza tudjak jutni, hogy itt élhessek. Az utolsó néhány évben úgy érzem, hogy Spanyolországban is otthonra leltem. Nyilván mindig ez, (Nyugat-) Bácska lesz az otthonom, de otthon érzem magam Spanyolországban is. Szép helyen lakom és ráébredtem, hogy az idő mennyire fontos tényező, illetve, hogy mennyire nem az. Állandóan rohanunk előre, aztán minden elmúlhat egy pillanat alatt. Rájöttem arra, hogy mennyire lényeges és áldásos, hogy mindez ne így legyen. Kialakítottam egy olyan életmódot magamnak, amelyben tudom élvezni a számomra fontos dolgokat, a dolgos mindennapokat, ugyanakkor haza tudok járni Zomborba két-három havonta (...) Nagyon gyakorlós voltam mindig, tízezer órákat gyakoroltam rendszeresen. Az idő múlásával, az utóbbi 5–8 évben viszont arra jöttem rá, hogy sokkal többet fejlődöm, hogyha nem gyakorlok olyan sokat. Van, hogy egy teljes nyarat kihagyok. Nyilván ezt a diákjaimnak nem javaslom, de amikor az ember ennyi sok órát végig gyakorolt, akkor nem olyan nagy visszaesés, a kézizommunka szempontjából sem, kihagyni néhány hónapot. Egyszóval nagyon szeretem a csendet is, van, hogy abból töltekezem – hallottuk a zongoraművésztől, aki a Covid-helyzet ellenére nagyon aktív, színes művészi időszakot tudhat maga mögött, és mint megtudtuk, Zsiga Pál hegedűművésszel együtt is további nagyszerű koncertkörutat tervez, szervez.

Az esten a népes közönség ízelítőt kaphatott a zenészbarátok közös produkcióiból, és hallhatott versre történő zongora-improvizációt is.

A Dunatáji beszélgetések téli eseménye állófogadással, hangulatos társalgással zárult.