2024. szeptember 3., kedd

Kitárul Óz világának kapuja

Az Óz, a nagy varázsló reprízelőadását őszre tervezik játszani, az addigra felújított színházteremben

Ma, szerdán 19 órától a Mladost épületében láthatja a közönség a szabadkai Gyermekszínház új előadását, az Óz, a nagy varázsló című musicalt, amit Péter Ferenc rendezett. A tervek szerint a reprízt szeptemberben, az addigra felújított színházteremben játsszák: – Minden szempontból rendhagyó ez az előadás. Mindenekelőtt nem klasszikus gyermekdarab, hanem olyan, ami megnyit egy kaput, és átjárót képez a gyermekszívből a felnőttszívbe. Túlléptük az ún. délvidéki gyermekszínházi időpontot, ezért az előadás csaknem másfél órás, de szerintem nem a hosszúsága a fontos, hanem a követhetősége. Nem hiszek abban a színjátszásban, amely azt sulykolja, hogy még tud újat mutatni. Azt gondolom, hogy már minden formát felmutattak, az új csak az, ha nem úgymond rekonstrukciót végzünk, hanem a lelkünkből építünk fel valamit. Ilyen ez a darab is, amelynek a kiindulópontja L. Frank Baum regénye. Az előadás egy hatalmas metafora, és olyan örök érvényű dolgok jelennek meg a színpadon, amik a XXI. század rohanó világából és az emberekből kivesztek, de amiket én is szép emlékként őrzök: az utcán való játszás, a kalandok, a tiszai töltés, amelynek hatására művészek születtek stb. Mindezt megleltem ebben a regényben, s ez késztetett arra, hogy foglalkozzak vele – mondta a rendező.

Dorothy és társai

A szereplők: Vágó Kriszta (Dorothy), Kálló Béla (Madárijesztő), Fridrik Gertrúd (Jótündér), Szloboda Tibor (Gyáva oroszlán), Szloboda Budanov Márta (Bádogember), Vörös Imelda (a Sziámi szárnyak egyik fele), Kocsis Endre (a Sziámi szárnyak másik fele), Gál Elvira (Totó kutyus), Szűcs Hajnalka (Óz) és Greguss Zalán (kétarcú gonosz, önmagában férfi és nő). Az előadás zenéjét Bunford Gábor szerezte, kivéve a kihagyhatatlan Túl a szivárványon dalt. A koreográfus Lackó Bálint, a korrepetitor Nemes Nagy Anita, a dramaturg Litvai Kornélia, a jelmez Kanyó Janovics Erika, a díszlet pedig Szarapka Tibor munkája.

Pici bábok pici színpadon

Bartal Kiss Ritát a Színes mese – Pelenkás színház rendezőjeként ismertük meg. Most a Mirko nevű monodrámát rendezi, amelyben Branislav Trifković játszik, és aminek bemutatója július 1-jén lesz. A rendezőnő elmondta: az előadás a magányról szól, egyelőre szerbül próbálják, szeptemberben pedig magyarul Szloboda Budanov Mártával: – A gyerekekre és a felnőttekre egyaránt jellemző az elmagányosodás, ezért nagyon fontos megmutatni a közösség erejét. Ez egy intim előadás kis térben, kevés gyereknek. Más feladatot kap itt a színész, pici bábokkal játszik, amiket a gyerekek közelről nézhetnek – mesélte Bartal Kiss Rita, aki hozzátett, hogy a nézők igényére folytatják a Színes mese – Pelenkás színházat is, amelynek második része július 3-án lesz.

Szeptemberben új színházterem(?)

Árokszállási S. Márta, a szabadkai Gyermekszínház igazgatója reményét fejezte ki, hogy szeptemberben megnyithatják a felújított színháztermet: – Az a hatmillió dinár, amire vártunk, megérkezett, ebből befejezik a légkondicionáló rendszer kiépítését. Az elsődleges projektum szerint még 2000 négyzetmétert kapott volna a színházunk, de úgy határoztam, hogy ebben a rossz gazdasági helyzetben erről lemondunk, mert a színházterem mielőbbi átadása a célunk. Várunk még pénzt az előcsarnok felújítására, mert erről nem mondunk le. A színházteremről elöljáróban elmondhatom, hogy másképp néz ki, nagyobbnak tűnik, mint a régi, és minőségi műszaki felszereléssel rendelkezik. A tervek szerint szeptemberben nyílik meg, de nem akarunk előre inni a medve bőrére – mondta az igazgatónő.