2024. szeptember 3., kedd

1956: a kimeríthetetlen téma

EURÓPAI FILMEK 18. FESZTIVÁLJA

Palicsra látogatott Vágvölgyi B. András, a Kolorádó Kid rendezője is

Javában tart a palicsi Európai Filmek Fesztiválja, s a rendezvény szervezői célul tűzték ki, hogy minél több alkotót vendégül lássanak, így a rendezvény ideje alatt Európa több országából is érkeznek filmesek Palicsra.

A versenyprogramban láthattuk a svéd Majmócák című filmet, amelynek a producere, Helene Lindholm jött el a fesztiválra. Tőle tudtuk meg, hogy a Majmócák egy fiktív történet, amely ugyanakkor személyes tapasztalatokat is tartalmaz. A filmben egy lány nővé válását követhetjük nyomon, és ehhez egy elsőfilmes rendezőt találtak megfelelőnek. A producer elmondta, hogy Svédországban a legtöbb esetben krimik, detektívtörténetek és megfilmesített regények születnek, de náluk is erősen érződik az amerikai filmek hatása.

A Párhuzamok és ütközések programrészben bemutatott A fedezék című bolgár alkotás egyik forgatókönyvírója, Melissa de Raaf is Palicsra látogatott. Ő mesélte el, hogy a rendező, Dragomir Sholev korábban a punk mozgalomhoz tartozott, így ez az alkotás tartalmaz életrajzi élményeket is. A filmben az okozza a kavarodást, hogy a tini főhős összeveszik a szüleivel, elszökik otthonról, majd két nap múlva beállít egy punk sráccal és egy gothic lánnyal. Az Új magyar filmek programrészben láthattuk a Kolorádó Kid című filmet Vágvölgyi B. András rendezésében, aki az 1956-os forradalom témájához nyúlt:

– Egy barátom adta a film ötletét, aki jól ismerte az akkori forradalmárok zsargonját, az alkotás kulcsfigurája pedig Nagy Zsolt, a főszereplő, aki nagyon jól ráérzett az általa alakított karakterre. Ő a Krétakör Színház tagja, amely sokáig a legnagyobb underground alkotóközösségnek számított Magyarországon. Rajta kívül más színészek is megjelennek benne, akik a Krétakör tagjai voltak, ugyanakkor az underground zene- és művészeti körökből ismert figurák is felbukkannak, például dr. Máriás Béla, aki újvidéki születésű. Sokan forgattak már filmet az '56-os forradalomról, de mivel kimeríthetetlen a téma, mindig lehet másképp bemutatni, újat tanulni belőle. Az alkotókat éppen ezért a forradalom óta folyamatosan foglalkoztatják az 1956-os események – hallottuk a rendezőtől.