2024. szeptember 3., kedd

Tíz napot töltött a dutyiban

EURÓPAI FILMEK 18. FESZTIVÁLJA A palicsi filmfesztiválra látogatott Hajdu Szabolcs, a Biblioth è que Pascal rendezője és a film főszereplője, Török-Illyés Orsolya

Az Új magyar filmek programrészben láthattuk Hajdu Szabolcs alkotását,a Bibliothèque Pascalt. A film főszereplője, Török-Illyés Orsolya a rendező felesége. Ne gondolja azonban senki sem, hogy egy családi szappanoperáról van szó. Az alkotás súlyos témát feszeget, a prostitúciót, és sokan a művészfilm kategóriába tuszkolják bele. A rendező szerint azonban inkább a metaforikus megfogalmazás a lényeg:

– Nagyon fontosnak tartom a metaforát, a film pedig remek lehetőség arra, hogy úgy közelítsünk meg egyes témákat, ahogyan más művészeti ágakkal képtelenség. A filmem valójában a metaforákon keresztül kommunikál a közönséggel – ecsetelte a rendező, aki az alkotás kalandos keletkezéséről is mesélt.

Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és a fesztiválújság (Molnár Edvárd felvétele)

– Tíz évvel ezelőtt egy sepsiszentgyörgyi lány megosztotta velem az élettörténetét, azt, ahogyan Nyugat-Európában prostituáltként dolgozott. Mindent, amit elmondott nekem, megírtam novellaként. A megfilmesítésében azonban kulcsszerepet játszik a feleségem, aki egyszer úgy döntött, hogy a parkolási büntetését inkább leüli, így tíz napra lecsukták. Ott prostituáltakkal zárták össze, akik meséltek neki a kalandjaikról. Egyes történetek kitaláltak voltak, mások igazak, de ez végül sokat hozzátett ahhoz, hogy létrejöjjön a film.

A Párhuzamok és ütközések programrészben a Célpont című orosz alkotást tekinthették meg az érdeklődők, amelynek egyik szereplője, Daniela Stoyanovich szintén ellátogatott Palicsra, és mesélt a színészi hivatásról. Daniela Nišben született, Belgrádban diplomázott, több színházban dolgozott, például két évig Ljubiša Ristić KPGT-jében is, majd húsz napra ellátogatott Oroszországba. Ennek tizenkét éve, s még mindig ott van, azóta pedig több filmben is játszott:

– Valamikor három szerep is megtalál egy évben, utána pedig egy évig rágom a körmöm. Tévedés azt gondolni, hogy könnyebben jut szerephez az, aki már több alkotásban szerepelt. Az akadémia befejeztével senki sem mondta, hogy munka is lesz. A színészi hivatás kiszámíthatatlan, de ezt szeretem benne. Egy ideig színházakban dolgoztam, de nem bírom az olyan fajta kötődést. Jobban szeretek szabadúszó lenni – mesélte a színésznő, akinek hamarosan bemutatják az egyik vígjátékát.