2024. szeptember 3., kedd

Megnézni a filmet a közönséggel vagy nem?

Egyes rendezők szívesen megnézik filmjüket a közönséggel, mások viszont már látni sem bírják - EURÓPAI FILMEK 18. FESZTIVÁLJA
Ma véget ér a 18. palicsi filmfesztivál (fotó: Molnár Edvárd)

Ma este véget ér az Európai Filmek 18. Fesztiválja, és már mindenki tűkön ül, hogy kik lesznek az idei nyertesek. Az izgalom azonban nem látszott Dome Karukoskin, aki a finn–svéd–ír Lappföldi Odüsszeia című filmet rendezte. Bizonyára nem zavarta a hideg sem, megszokhatta északon, a palicsi közönség viszont jól összefagyott a Szabadtéri színpadon, ahol alkotását a versenyprogramban láthattuk. A rendezőről megtudhattuk, hogy szívesen nézi újra a filmjeit:

– Szeretek a fesztiválokon beülni a közönség közé, és megnézni a filmemet. A nézők reakciói jól hatással vannak rám, a nevetésük pedig egyenesen ragályos, úgyhogy végül azon kapom magam, hogy én is hangosan kacagok. A filmet Finnországban is nagyszerűen fogadták, nézettségben megelőzte a Szex és New Yorkot és a Harry Pottert is. Ez talán azért van így, mert a finnekre nem jellemzők a komédiák. A hetvenes-nyolcvanas évek óta arrafelé nem nagyon készítettek humoros filmet. Ez furcsa lehet, mivel egy világszínvonalú lap azt írta, hogy jelenleg Finnországban a legjobb élni. Ezzel a finnek nem egyeznek, Svájc előttünk van. Valaki bizonyára lefizette az újságírót vagy a kutatót. A finneket inkább a melankólia jellemzi, többen követnek el öngyilkosságot, mint ahányan közlekedési balesetben vesztik életüket. Ez talán azért van, mert kevés napfényhez jutunk. Mindenesetre a komédiázás kicsit feldobja a hangulatot – mondta a rendező.

A Punk's not dead (A punk mozgalom nem halott) című macedón filmet szintén a versenyprogramban láthattuk, amikor már csaknem vihar tombolt. A film rendezője, Vladimir Blaževski inkább azok közé tartozik, akik nem nézik újra a filmjeiket:

– Nem nézem meg sűrűn, de elhatároztam, hogy az idén még egyszer megtekintem. Valamikor ősszel, egy fesztiválon majd beülök a közönség közé. Szeretem megkímélni magam ettől, mert a vágás alatt már rengetegszer láttam – mondta a rendező, aki inkább azért számít különcnek, mert tizenhét évig nem forgatott. – Nehéz volt újból belevágni, de az ember nem felejt. A rendezés is olyan, mint a kerékpározás. A gond főleg az volt, hogy technikailag sok minden változott. Valamennyire berozsdásodtam, be kellett járódnom, és eléggé zavarban voltam. Remélem, ez nem érződött a filmen. Nem vagyok büszke arra, hogy így alakult, nem is jó ez olyasvalaki számára, aki komolyan szeretne filmkészítéssel foglalkozni.

Mundruczó KornélSzelíd teremtés - A Frankenstein-terv című alkotását az Új magyar filmek programrészben láthattuk, így ő nem didergett a Szabadtéri színpadon, a hátán a hideg inkább más miatt futkos: – Frusztrációt okoz, hogy nem látni, mi lesz a magyar filmgyártás jövője. Egyelőre a koprodukciók jelentenek némi megoldást. Ehhez a helyzethez én is úgy állok hozzá, hogy két nyelven készítem el a forgatókönyvet, magyarul és mindenesetre angolul. De persze jobban szeretem a magyart használni – hallottuk a rendezőtől.