2024. július 17., szerda

Európai örökség napja Karlócán

Vasárnap, Pécsett Thököly-kiállítást nyitnak, a jótevő és mecénás születésének 250. évfordulója alkalmából

Európai mintára Szerbiában immár 10. alkalommal szervezik meg az Európai örökség napokat, melynek központi ünnepségét szeptember 10-én, szombaton, Karlócán tartják meg – jelentették be tegnap a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság és a Matica srpska Képtár képviselői. A jeles esemény beharangozása mellett egy másik, nem kevésbé fontos eseményre is felhívták figyelmünket: szeptember 11-én, Pécsett a magyarországi szerb önkormányzattal közös szervezésben megnyitják a Thököly Száva emlékének szentelt kiállítást, a nagy szerb jótevő születésének 250. évfordulója alkalmából.

A két jeles eseményről szólva Milorad Đurić tartományi művelődésügyi és tájékoztatási titkár megállapította, hogy jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy megerősítsenek bennünket hitünkben: az örökséget tovább kell vinnünk és tovább kell adnunk. Tijana Palkovljević,a Matica srpska Képtárának igazgatója örömét fejezte ki, hogy ehhez az európai ünnephez csatlakozva a választás épp Karlócára, valamint az 500 éves évfordulóját ünneplő Krušedolra esett. E két kivételes hely a vallási, a történelmi, a természeti hagyaték egyedi ötvözete, melyről sajnos keveset tudunk. A szombati ünnepség 9.30-kor, Krušedolban kezdődik pravoszláv egyházi méltóságok jelenlétében, majd 11 órakor, a karlócai Gimnáziumban folytatódik ünnepi üléssel, a délutáni órákban pedig az egybegyűltek látogatást tesznek egy régi malomban, egy kastélykertben, megtekintik a méhészeti múzeumot, a Živanović Borházat és a karlócai helytörténeti hagyatékot, gyermekeknek alkalmi kézművesműhelyt rendeznek. Ezt követően 16 órakor, a város központjában Predrag Marković művelődési miniszter köszönti az ünneplőket, majd koncert következik.

A Matica srpska Képtárának másik nagy horderejű vállalkozása a vasárnap, szeptember 11-én, Pécsett nyíló, Thököly Szávának (Sava Tekelija), a nagy szerb adakozó és mecénás emlékének szentelt kiállítás születése 250. évfordulója alkalmából. Snežana Mišić , a képtár művészettörténésze szerint a kiállítást tavaly láthatta Budapest közönsége, idén viszont még Aradra is elviszik, ahol Thököly-emlékházat nyitnak. A pécsi Janus Pannonius Múzeumban október 7-éig megtekinthető kiállítás kicsi, de rendkívül értékes gyűjtemény, Thököly családi portréit és rajzait tartalmazza, ami egyébként a Matica képtárának legátumát képezi.