2024. július 17., szerda

Az élet folyója

Négy évig készült, csütörtökön Újvidéken lesz a bemutatója Oliver Fojkar új természetfilmjének, amely a Duna útját követi egész szerbiai szakaszán

Várhatólag Szerbia mind a 2600 iskolájába eljut majd az a dokumentum és részben játékfilm jellegű természetfilm, amelynek ma lesz a bemutatója az Újvidéki Művelődési Központban. Az élet folyója című film első nyilvános vetítésére 19 órára várják mindazokat, akik kíváncsiak a Dunára, arra a folyóra, melynek csaknem hatszáz kilométeres szerbiai szakasza rendkívüli szépségeket rejteget. Bármennyi művészi alkotás készül is róla, mindig új arca képes megmutatkozni.

A tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság támogatásával, valamint több titkárság szakmai véleményezésével készült alkotást Oliver Fojkar rendezte, csapatában voltak Dušan Čekić operatőr, Dragan Milutinović búvároperatőr és vágó, valamint Miroslav Jovančić, a film zenéjének szerzője. Az élet folyója négy évig készült, egyfajta utazást ígér nemcsak a nagy folyónak és környezetének bemutatásával, hanem egy másik szálon egy „kisember” életútjának bejárásával, aki gyerekként nagyapja mellett szerette meg a Dunát, hogy aztán felnőtt korára maga is a horgászok életét élje.

Dragan Srećkov tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes a szerdai sajtótájékoztatón hozzáfűzte, hogy a tartományi szervek korábban is támogatták az ehhez fogható természetközeli, a Vajdaság jellegzetességeit megörökítő művészi alkotásokat. Az élet folyóján egyébként közel 40 különféle profilú szakember dolgozott, valamennyien a saját megfigyeléseikkel, szakértelmükkel, szemléletükkel járultak hozzá a film sajátos végső formájához, melyet végül 80 percbe „csomagoltak” be. A víz alatt, a levegőből, a partról, vagy vízi járművekről készített, változatos képi megjelenítésű filmet egyedi hanganyag is kíséri. A neves operatőr, Dušan Čekić szerint a szakértelem, és a természetismeret mellett sok idő és türelem kell a jó természetfilmhez. A sajtótájékoztatón jelenlevő munkatársak szerint a hasonló érdeklődés és életszemlélet kötötte őket össze, mindebből gyúrták ki saját Duna-meséjüket, mely ígéretük szerint más, mint amilyent eddig láthattunk.