2024. július 21., vasárnap
BUDAPEST

A Comédie Francaise is fellép a MITEM-en

Az újvidéki Synergy Fesztivál is csatlakozik az eseményhez

Tíz ország 21 előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón, amelyet szeptember 30. és október 23. között rendeznek Budapesten.

Az idén az újvidéki Synergy Fesztivál és a 30 éves fennállását ünneplő beregszászi színház is csatlakozik az eseményhez – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, a színház vezérigazgatója a program hétfői sajtótájékoztatóján.

A főigazgató szerint az idei műsor arról tanúskodik, hogy a Nemzeti befogadó intézmény, amellyel mindenki szívesen dolgozik együtt. A fesztivál egyik kiemelt előadása lesz a párizsi Comédie Francaise Tartuffe, avagy a képmutató című vendégjátéka, amelyet október 8-án és 9-én láthat a közönség a nagyszínpadon.

Vidnyánszky Attila (Fotó: MTI/Hegedűs Róbert)

Vidnyánszky Attila (Fotó: MTI/Hegedűs Róbert)

Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a Beregszászon működő Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház első előadása 1993. október 23-án került színpadra, és az intézmény azóta próbálja túlélni az egyre nagyobb kríziseket. A Synergy Fesztivált (Kisebbségi Színházak Nemzetközi Találkozója) többek között azért fogadta be a Nemzeti, mert annak küldetése szorosan kapcsolódik a Nemzeti Színház missziójához.
Kulcsár Edit Ágota dramaturg, a MITEM főszervezője elmondta: az idei fesztivál négy szekcióból áll. A nemzetközi programban, a MITEM+ részeként lép fel a párizsi Comédie Francaise Moliére darabjával. „A társulat, kutatók közreműködésével az ős-Tartuffe-öt porolták le, amelyet Moliére eredetileg megírt három felvonásban" – hangsúlyozta a főszervező, hozzátéve, hogy a francia társulat Moliére születésének 400 éves évfordulója alkalmából szervezett turné részeként látogat Magyarországra, a darab szerepelni fog a Miskolci Nemzeti Színházban is.

A MITEM+ részeként modern tánc formájában jelenik meg a színpadon a Kassai Állami Színház különleges Hamlet-produkciója, míg a belgrádi Jugoszláv Dráma Színház Szophoklész Oidipus című drámáját mutatja be.

A fesztivál második szekciójában a Synergy Fesztivál nemzetközi válogatása lesz látható, a harmadikban a 30 éves beregszászi színház legendás előadásai, míg a Nemzeti Színház Showcase elnevezésű szekciójában az intézmény utóbbi éveinek sikeres, formabontó produkciói.
Venczel Valentin, a Synergy World Theater fesztivál alelnöke felidézte, hogy a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválja 2017-ben indult útjára Újvidéken. Az idei eseményen látható produkciók az „idegenben létezés, elidegenedés" témakörét tárgyalják, valamint a „szűkebb és szélesebb közösség" drámáját és tragédiáját – emelte ki.