2024. július 21., vasárnap

A művészet világában mindenki győztes

Előadásokkal, kiállításokkal, vetítésekkel kezdődött el a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán

Vasárnap este elkezdődött a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán, tegnap pedig három kiállítás is megnyílt, ezek közül kettő plakátkiállítás. A plakátok teremtik meg az első kapcsolatot a rendezvény és a közönség között. A belgrádi iparművészeti egyetem hallgatói ebben az évben is rendkívül ötletes plakátokat készítettek a jubileumra, amelyekből a zsűrinek nem is volt könnyű kiválasztania a díjazottakat. E plakátokból a Danilo Kiš Alapítvány ifjúsági klubjában nyílt meg egy tárlat.

Ahogyan azt Ilija Tatić, a fesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója kiemelte, a plakátok már csak azért is fontosak, mert tükrözik a rendezvény arculatát. A megnyitón Ilija Tatić arról is beszélt, hogy immár tizennégy éve tart a fesztivál együttműködése a belgrádi iparművészeti egyetemmel, és ez egyben a fesztivál egyik leghosszabb ideje tartó együttműködése:

– A zsűrinek évről évre nehezebb a feladata, mert egyre színvonalasabb alkotások érkeznek. A mai fiataloknak nagyon friss ötleteik vannak, jól tudják mit akarnak üzenni és tisztában vannak a rendezvény szellemiségével – hallottuk Ilija Tatićtól.

A kiállításon jelen volt Zdravko Mićanović nyugalmazott egyetemi tanár is, aki a korábbi években foglalkozott a hallgatókkal, valamint új tanáruk, Boban Savić is. A plakátok kapcsán Zdravko Mićanović arról beszélt, hogy a plakát küldetése az informálás, de amikor ezt képzőművészeti értékek által teszi, akkor már többet is jelent egy plakátnál, hiszen belevezeti az érdeklődőket egy történetbe.

A tárlatra eljöttek a díjazottak is, Jovana Rašević plakátja harmadik helyen végzett, Anđelija Janjićé második, az első helyezett pedig Ognjen Boskovićé.

– Engem ért a megtiszteltetés, hogy az alkotásomat kiválasszák arra, hogy a fesztivál arculatát közvetítse és ez nagy öröm a számomra. Az alkotók sohasem elégedettek maradéktalanul a műveikkel, ezzel én is így vagyok, de azt mondhatom a plakátomra, hogy tűrhető lett, mondjuk elég jól sikerült – hallottuk Ognjen Boškovićtól, Zdravko Mićanović pedig hozzátette, hogy készakarva nem használják a győztes kifejezést, hiszen a művészet egy olyan szféra, ahol nincsenek külön győztesek, mert akkor az azt jelentené, hogy vesztesek is vannak. Márpedig a művészetben mindenki győztes, aki valami szépet, jót, igényeset próbál átadni az embereknek és nem léteznek vesztesek.

A gyerekek is megtekintették a kiállításokat (Fotó: Lukács Melinda)

A gyerekek is megtekintették a kiállításokat (Fotó: Lukács Melinda)

A továbbiakban a Szabadegyetem galériájában megnyílt egy tárlat, amely az előző évek plakátjait sorakoztatja fel. Ez is mutatja a plakátok fontosságát, hiszen évekre visszamenőleg láthatjuk azt, hogy milyen látványvilággal hirdették meg a fesztivált.

A harmadik tárlat ugyanitt nyílt meg, és egy másik jubileumhoz kötődik, Jovan Jovanović Zmaj születésének 190. évfordulójához, amely alkalmából a kiállított alkotások a képregények világába kalauzolják a látogatókat.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója vasárnap este volt. Ekkor az egybegyűlteket Stevan Bakić, Szabadka polgármestere köszöntötte, aki azt hangsúlyozta, hogy rendezvénysorozat nagy mértékben hozzájárul a báb- és gyermekszínházi művészet fejlesztéséhez, és egy kiváló alkalom ahhoz is, hogy a városunk kimutathassa vendégszeretetét. A közönséghez Dragana Milošević tartományi művelődési titkár is fordult, aki a jubileumi év kapcsán a szervezők kitartását hangsúlyozta. A megnyitón átadták a Kis Herceg-díjakat, valamint első ízben az Oton Tomanić-díjat, amelyet dr. Zoran Đerićnek ítéltek oda.

Vasárnap este tekinthették meg a nézők a versenyprogram első előadását, amely Csehországból érkezett, és egy régi mesét mutatott be. A címe is ez volt: Régi mese.

Tegnap délelőtt elmaradt az észtországi produkció, az előadásukat áthelyezték szerda 17 órára. Ma 10 órától a Jadran színpadon a Hét holló című előadást lehet majd megtekinteni, amely a Boszniai Szerb Köztársaságból érkezik, 12 órától a Gyermekszínházban egy dél-koreai produkciót láthatunk, 17-től pedig szintén a Jadran színpadon, a nagybecskereki Toša Jovanović Színház mutatja be új előadását.

Kísérőrendezvények is lesznek, 11.30-kor a Gyermekszínház előcsarnokában bábkiállítás nyílik meg, a délután folyamán pedig gyermekcsoportok lépnek fel a főtéren. A fesztivál idején külön vetítéseket is tartanak az Eurocinema moziban.

Nyitókép: A gyerekek is megtekintették a kiállításokat (Fotó: Lukács Melinda)