2024. július 20., szombat

Elhunyt Žarko Laušević

Rövid és súlyos betegség után, 63 éves korában elhunyt Žarko Laušević, térségünk egyik legnépszerűbb színésze. A hírt a családja hozta nyilvánosságra. Úgy tudni, hogy a színészt tüdőproblémákkal kórházban gyógyították és nemrég engedték haza otthoni kezelésre.

Žarko Laušević 1960. január 19-én született Montenegró Cetinje városában, színészi szakon pedig Belgrádban végzett. A pályája során színházi és filmszínészként is nagy elismerésre tett szert, sok filmben, sorozatban, előadásban játszott, és sok díjat is kapott.

Az áttörést az 1984-es Sivi dom televíziós sorozat hozta meg a számára, és még a nyolcvanas években több ismert alkotásban szerepelt, ilyen volt például a Braća po materi és a Boj na Kosovu, illetve A rigómezei csata, 1991-ben pedig az Original falsifikata.

Egyik legismertebb filmje talán az 1999-es Nož volt, de ezek után is közkedvelt filmekben, sorozatokban láthattuk, ilyen volt például a Tajna nečiste krvi, a Smrdljiva bajka és a Senke nad Balkanom. A palicsi filmfesztiválon ugyan nem találkozhattunk vele, de az Ime naroda című filmje 2020-ban a fesztivál nyitófilmje volt. Szinte a haláláig dolgozott, a jövő évre vonatkozóan is több filmet harangoztak be a szereplésével. 

Az élete is olyan volt, mint egy film. A feszültségekkel teli kilencvenes években, a Szent Száva előadása miatt állítólag halálos fenyegetéseket kapott hírhedt lokálpatrióta szerveződések tagjaitól, ezért lőfegyvert hordott magával. Ez oda vezetett, hogy miután a bátyját és őt megtámadták, két személyt lelőtt, egyet pedig súlyosan megsebesített. Először tizenhárom év börtönre ítélték, de enyhítettek az ítéleten és négyet ült le. A történtek után Amerikába ment. A montenegrói bíróság időközben ismét súlyosbította az ítéletet tizenhárom évre, 2009-ben letartóztatták, de a New York-i rendőrség kiengedte az előzetesből. Végül 2011-ben kegyelmet kapott Boris Tadić, akkori szerb elnöktől.

Žarko Laušević életéről könyv is megjelent, amely alapján film készült.

Nyitókép: Beta (Milan Obradović)