2024. július 19., péntek

Górcső alatt az érintetlen felszín

Egy különleges kiállítás megnyitójával kezdődött el a zentai Városi Kisgaléria idei tárlatidénye

A zentai városháza kupolája alatt lévő képtár látogatóit Gubik Korina és Kókai Eléna, a kisgalériát működtető Free 3 Művészek Egyesületének a vezetői köszöntötték, akik elmondták, hogy amennyiben a benyújtott pályázataik sikeresek lesznek, akkor az idén 10 önálló kiállítást, több szakmai kerekasztal-beszélgetést, műhelymunkát és különböző előadásokat szeretnének megrendezni. Ezt követően sor került Gregóczki Réka és Kincses Endre Az érintetlen felszín című kiállításának a megnyitójára is. A Városi Kisgaléria idei első tárlatának a fókuszában két munka áll, amelyek kapcsolatokkal, intimitással, szimbólumokkal, valamint események és viszonyok okozta nyomokkal foglalkoznak. A hatásokra irányuló reflexiók pedig többféle médium, illetve két individuális képzőművész megfogalmazásának a segítségével kerülnek a felszínre.
A (képző) művészpárosból Réka ugyan Magyarországon született, de többször is részt vett a Pécsi Tudományegyetem zentai művésztelepén. Kincses Endrével is itt ismerkedett meg és saját individuális alkotásaik mellett gyakran együtt is alkotnak.
– Eredetileg festői szakon végeztem, de nagyon korán elkezdtem médiaművészettel is foglalkozni, tehát sokkal inkább ez az én profilom, emellett dizájnnal és tervezőgrafikával is foglalkozom és ez utóbbi az, ami inkább elfoglalja az életem nagy részét – nyilatkozta lapunknak Réka, aki 2016-ban Campus Mundi ösztöndíjjal Rómában is tanult és azóta foglalkozik helytörténeti kutatásokon alapuló munkákkal is. Egyik meghatározó témája a holokauszt, azon belül a szerbiai területeken élt zsidóságot érintő események. Művészeti eszközei jellemzően videó installációk, amelyekhez audio-tartalmakat is készít. A munkáiban gyakoriak a hiány megjelenése, az emlékezés politika kérdései, illetve az archív anyagok művészeti célú használatának módozatai. Réka bemutatkozási lehetőségei közül az egyik ösztöndíjához kapcsolódó kiállítást emelte ki, ugyanis 2021-ben ítélték neki oda a Derkovits Gyula-ösztöndíjat. 
– Nagyon megörültem neki, és nagyon megtisztelő volt számomra, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Sajnos ez a Covid-lezárások ideje alatt történt, tehát nagyon szerencsétlen időszakban – mesélte, de hozzáfűzte, hogy az egyik, Zentához kapcsolódó videóalkotásával a budapesti Műcsarnokban is részt vett egy közös kiállításon.
A zentai születésű Kincses Endre a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Képzőművészeti tagozatán érettségizett úgyszintén a Pécsi Tudományegyetem művészeti karján végzett tervezőgrafikai szakon. Plakátjait több nívós nemzetközi kiállításra válogatták be, mint például a tranavai poster triennáléra, ahová 4800 plakát közül került be a munkája. Idén pedig 10.000 plakát közül került be a legjobb 100 közé a perui design biennáléra. Az alkalmazott művészet mellett foglalkozik képzőművészettel is. 2016-ban ő illusztrálta Fehér Miklós Fekete normalitás című kötetét, amivel abban az évben kiérdemelte a Vajdasági Szép Könyv díját.
– Kettőnk munkája úgy kapcsolódik össze a kiállítás anyagában, hogy mind a ketten nyomokról készítettünk alkotásokat. Endre munkái esetében szimbólumokként jelennek meg ezek a nyomok, nálam pedig hiányzó egységekként, mint hiányzó képek vagy szövegek, amelyek elmondhatatlan vagy nehezen megfogalmazható dolgokra utalnak – mesélte Réka, Endre pedig elmondta, hogy alkotásaiban megjelenő szimbólumok az intimitás és a szexualitás köré kapcsolódnak, amit a befogadó több fajta médiumon keresztül ismerhet meg, bogozhat ki és fejthet meg. Így a befogadó és a mű között kialakul egy intim kapcsolat.
Endre elmondta, hogy számára úgyszintén egy, művészettelepes alkotókkal közös, a pécsi Nádor Galériában megrendezett kiállítást emelne ki az eddigi pályafutása kapcsán, ahova lényegében a Pécsi Tudományegyetem zentai művésztelepének egy kis szeletét mutatták be az érdeklődőknek.
A két fiatal művész péntek esti kiállításához közvetve kapcsolódott a Free 3 Művészek Egyesület és a Városi Kisgaléria új arculatának a bemutatása, amit a pécsi Atelier Soie stúdió alakított ki. Az Atelier Soie alkotócsoportot Gregóczki Réka és Kincses Endre hozták létre közösen 2023-ban.

A kiállítás március 6-áig tekinthető meg. 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele